Skip to main content

Lang zullen ze Leffe

Bob Heeren | spreker
05 november 2014
Op dinsdag 28 oktober 2014 reed ik tegen vier uur in de middag twee rondjes over de te drukke Lammenschansweg. Uiteindelijk koos ik toch voor de weg langs Kwik Fit.

Ik had die weg dus bewust twee keer genegeerd omdat deze naar mijn inschatting uitsluitend naar braak liggend niemansland zou leiden. Dat bleek gezichtsbedrog te zijn. Of een inschattingsfout. Nadat ik de bocht had genomen zag ik de Lammenschansgarage opdoemen. Daarachter het kolossale en naar verluidt veel te dure ROC gebouw.

Daar moest ik zijn. Bij Move Your Skills. Een leerwerkplatform van ROC en Rabobank Leiden-Katwijk.Een interessant instituut, waar jonge mensen bijvoorbeeld meubels van afvalhout maken of een plan maken om overgewicht aan te pakken.Move your Skills was het decor voor de eerste voorronde van LEF,de starterswedstrijd voor ondernemers in de Regio Rijnland.Mijn kantoor RWV Advocaten was sponsor geworden, naast Rabobank Leiden-Katwijk, Van Zessen Klaar, Interpulse, ROC Leiden, BDO Accountants en Adviseurs, BES, Kwik, Gemeente Leiden en Alphen aan den Rijn, IntoBusiness, Leidsch Dagblad, Witte Weekblad en Unity FM. Ik mocht presenteren en dat liet ik me geen tweede keer vragen.

Binnen was het druk. Trudy Kwik en Iris Tegelaar van Kwik, het bureau dat alles organiseert wat je maar kunt of wilt bedenken, zoemden rond zonder overspannen te raken. Ook Kwik Fit dus, maar dan anders want het draaiboek stond als een huis. Bjorn Waterreus en zijn collega Hendrik Jan van sponsor BES Events deelden headsets uit aan de deelnemers en aan mij. Daarna hingen ze relaxed rond bij een imposante rij knoppen aan het einde van de zaal. Ik wist dat het met deze gasten goed zou zitten en dat bleek een juiste aanname. Niets is fijner voor een presentator als films en muziek op tijd starten. En als de microfoons het doen als je er in praat.

Voordat de ruim 120 toeschouwers met zorg en toewijding door studenten van het ROC zouden worden ontvangen mocht de “crew” nog even een lichte maaltijd nuttigen. Dat gebeurde in de enigszins somber belichte kantine van het ROC op de tweede of derde etage van het gebouw. Jury- en LEF-voorzitter Mike Korenvaar van BDO Accountants Adviseurs Leiden en ik aten van plastic bordjes zwijgend gebakken rijst met saté die uit een grote zwarte ketel was geschept.We staarden door de glazen wand naar buiten, waar de Lammenschansweg door de invallende duisternis langzaam uit het zicht verdween.

De werkdag liet zich voelen. We waren aan het schakelen, Mike en ik, omdat van ons het nodige werd verwacht tijdens LEF, voorronde 1, seizoen 2014-2015. Het zou goed komen. Mike imponeerde door als juryvoorzitter alle kandidaten rijke feedback toe te voegen als opmaat voor de bekendmaking van de officiële eerste winnaar van LEF van deze editie. Ik voelde me zichtbaar in mijn element.

De zaal keek en luisterde naar Remco van den Hout van VanderWood b.v., bedenker van slimme apps. Of eigenlijk: van slimme concepten met apps. Wie investeert in zo'n electronisch speeltje wil immers dat het wat oplevert. Daar zorgt Remco voor. Want zo’n app moet wel resultaat opleveren en daar zorgt Remco dus voor.Dennis Lion van Beweeeg.nl heeft een centrum in Leiderdorp waarin sport, bewegen en zorg samengaan. Er zijn fysiotherapeuten, diëtisten, masseurs, yoga-instructeurs, psychologen en andere hulpverleners.En nee, mevrouw in de zaal die een vraag aan Dennis stelde: hij bestiert beslist geen regulier fitnesscentrum, dat had Dennis toch al meer dan duidelijk gemaakt.

Stephan van Schie van SPT Benelux had het ei van Columbus gevonden en meegenomen. Een intrigerende toepassing van nanotechnologie kan uit gewoon daglicht energie opwekken, wat tot een besparing in de kosten van verwarming van een gemiddeld huishouden van maar liefst 70% kan leiden. Ik zag vele gespitste oren in de zaal, want Nederlanders en geld verdienen, enfin ..

De vakjury onder leiding van de al genoemde makkelijk pratende Mike bestond verder uit gastvrouw Marian van Dongen (directeur Onderwijs ROC Leiden waaronder ook Move your Skills valt), Roald Laport (directeur van LEF sponsor en reclamebureau Van Zessen klaar)en Dennis Captein (LEF sponsor en eigenaar van bladengroep IntoBusiness en auteur van de bestseller Onschuld). Deze mannen en vrouw moesten een lastige keuze maken.Het publiek vulde stemformulieren in en koos voor Remco van den Hout van VanderWood b.v., die blij kleurde toen hij de prijs uit handen van Trudy Kwik kreeg.

Jury Smit van LEF sponsor Leidsch Dagblad schreef zijn vingers blauw aan een verslag dat op 30 oktober 2014 in de krant zou verschijnen. Jury kan overigens veel meer dan stukjes schrijven over een starterswedstrijd voor ondernemers. Hij is historicus en heeft een website met daarop interessante verhalen. Wie die wil lezen klikt hier. Verder (her)schreef hij recentelijk “De geschiedenis van Nederland voor Dummies” (klik hier om het boek te zien).

Peter Kales van de gelijknamige luchtvrachtonderneming was de ervaren spreker. Als de ware Business Goed Heiligman strooide hij met uitstekende tips. Bijvoorbeeld: geef je mensen maximaal vertrouwen, laat ze fouten durven maken, beloon ze uitstekend en geef ze verantwoordelijkheid. De mooiste: bedank een klant als deze een klacht heeft en los die klacht zonder zeuren en op eigen kosten op. Ook al heeft de klant het zelf gedaan. Wie net zo succesvol als Peter wil worden zal goed naar hem hebben geluisterd.

De jury koos uiteindelijk voor Stephan van Schie van SPT Benelux. We zien hem dus in de grote finale in de Leidse Schouwburg terug. Tegen die tijd zal hij kunnen uitleggen waarom hij zijn bedrijf Service Power Hone noemt met als afkorting SPT en wat maakt dat niemand weet wat "Hone" betekent. In ieder geval oogstte Stephan tijdens LEF geen hoon, maar louter lof. Inderdaad: lof met LEF.

Tijdens de afsluitende borrel zag ik veel lachende mensen. Alleen Dennis Lion keek wat sip en dat begreep ik goed. Want zijn concept is mooi, menselijk en innovatief en had ook een prijs verdiend. Voor mijn part een extra prijs!

Velen noteerden alvast 3 februari 2015 in telefoon, tablet of zelfs de papieren agenda. Die dag is namelijk de tweede voorronde van LEF in het Palace Hotel in Noordwijk. Voor wie niet kan wachten kijkt hier naar het verslag van voorronde één van multi talent Leendert Beekman (LEF sponsor Unity TV).

Toen ik richting de Lammenschans parkeergarage vertrok zag ik dat Mike Korenvaar mij net voor was gegaan. Hij zong. Ik boog mijn hoofd om beter te kunnen luisteren.

Het was iets met "in de gloria". En zo keek hij ook.


# Hits: 849
Tags: Spreker, RWV