Mediator

Ik ben mediator sinds 1995. In die tijd was de kans groot dat je werd uitgelachen als je in de rechtszaal opperde dat partijen misschien baat zouden hebben bij mediation. Ook vandaag gaan partijen nog graag procederen omdat ze denken langs die weg hun gelijk te kunnen halen. Toch lopen veel rechtszaken uit op teleurstelling. ‘Wie procedeert om een koe, geeft er een toe’, luidt het gezegde. De kosten van een proces - financieel, mentaal en emotioneel - wegen niet altijd tegen de baten op.

Win-win

Mediation is vaak goedkoper en er is sneller een resultaat dan als je procedeert. Wie eenmaal de stap naar mediation heeft genomen, doet bovendien interessante ontdekkingen. Dat mediation geen water bij de wijn doen hoeft te betekenen. Niemand hoeft concessies te doen, tenzij ze dat zelf willen. Mediation laat partijen dicht bij elkaar communiceren. Verwijten, gedachten en aannames worden geuit en, belangrijker nog, getoetst. Meningen worden uitgesproken en besproken. En dat helpt enorm bij het oplossen van geschillen.

Toegegeven, mediation leidt niet altijd tot een overeenkomst of oplossing. Maar dan is er toch winst behaald: partijen weten beter wat ze beslist wel en beslist niet willen. En dat is meer dan ze hadden geweten als ze enkel met elkaar hadden geprocedeerd over wat hen verdeelde.

Mijn rol als mediator

Ik werk het liefste als mediator in zakelijke geschillen. Conflicten tussen werkgevers en werknemers, tussen zakenpartners, aandeelhouders, vennoten, familieleden. Soms hebben de partijen meerdere hoedanigheden. Werken ze samen in een bedrijf, zijn ze aandeelhouders én familie. En spelen ouders, partners, kinderen of aandeelhouders die geen familie zijn een grote (en soms onzichtbare, maar wel aanwezige) rol. Als mediator filter, vertaal en herformuleer ik wat gezegd wordt. Zodat partijen elkaar werkelijk gaan verstaan.

Ik geef ruimte aan beide partijen om hun emoties (vooral ook die ‘niet nuttig’ zijn) te uiten, waardoor er ruimte kan ontstaan. Ruimte waarin de eigen belangen, de gezamenlijke belangen en de belangen van personen die belangrijk zijn voor de partijen aan de orde kunnen komen. Ruimte waarin partijen kunnen zoeken naar mogelijkheden die zoveel mogelijk hun eigen belangen en de belangen van de andere betrokkenen dienen.

Ik help partijen inzichtelijk te maken wat tot dan toe niet of onvoldoende uitgesproken was. Ik inventariseer, hergroepeer en moedig aan. Om vervolgens met partijen te onderhandelen over een nieuwe en betere samenwerking, een uitstekende vertrekregeling of over een andere creatieve oplossing waarbij het recht een prima hulpmiddel is.

Tussen de sessies door maak ik door mijn ogen als mediator een samenvatting van wat is besproken. Bedoeld als inspiratie, een hulpmiddel bij het vervolg. Met vragen die partijen tot verder nadenken stemmen. Als partijen afspraken maken, leg ik ze vast en check ik of iedereen het over hetzelfde heeft. En of iedereen echt wil tekenen voor akkoord.

Mediation in het kort

1PREMEDIATION
Individuele, persoonlijke en vertrouwelijke intake. Elke partij krijgt de mogelijkheid om een-op-een met de mediator te spuien en vervolgens op een rij te krijgen wat die partij werkelijk wil. Wat die partij nodig heeft van de ander en wat die partij zelf kan doen om het probleem aan te pakken.

2INTRODUCEREN
Afspraken over volmacht, kosten, vertrouwelijkheid. En over wanneer toezeggingen pas gelden. Alleen als er een overeenkomst is getekend en de mediator tevoren heeft gecheckt dat het partijen duidelijk is waar ze ‘ja’ tegen zeggen en dat ze dat ook werkelijk willen.

3EXPLOREREN
Wat is er allemaal gebeurd? Hoe zien partijen het verleden? Welke emoties, gedachten en intenties leven er? Wat is er echt van belang? Wat is de grootste zorg? Welke toekomst willen partijen creëren?

4ONDERHANDELEN
Parkeren van belemmerende gedachten en emoties. Vooruitkijken. Wat zijn individuele- en gemeenschappelijke belangen? Wie is er nog meer betrokken en welke belangen spelen daarbij? Welke opties zijn er voor een oplossing? Ruilen? Andere combinaties?

5AFSLUITEN
Schriftelijke overeenkomst. Klopt het wat erin staat? Heeft iedereen hetzelfde beeld? Hoe gaan we de toekomst in?

6NAZORG
Hoe is het met partijen gegaan? Moet het nieuwe gedrag nog een keer beschreven worden? Is het voldoende geoefend?

Een kijkje in de mediationkeuken
Een geschil via mediation oplossen?

Neem dan contact met mij op via 06 51 557 717 of stuur een e-mail

Blogs over mediation

Contact

BOBHEEREN.NL
06 51 557 717
Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.
www.bobheeren.nl

U bevindt zich hier: Home Mediator