Skip to main content

De beweging meester

Bob Heeren | anderhandelaar
24 maart 2024

Zangeres Kate Bush was nauwelijks 20 toen ze haar eerste album uitbracht. Met dank aan gitarist David Gilmour van Pink Floyd, die haar op haar 16de een platencontract bij EMI bezorgde.

De tekst van een van de liedjes op die LP zoemt door mijn hoofd.

Moving stranger

Does it really happen

As long as you’re not afraid

To feel

Het thema beweging beweegt in mij. 

Ik heb Peter van den Beld gesproken en samen hebben we een aflevering voor de Bobcast Anders Denken Anders Doen gemaakt. Peter is haptonoom en coach in Rijnsburg en het moest zo zijn dat we elkaar zouden ontmoeten. Want steeds meer cliënten liepen zowel bij hem als bij mij.

In de Bobcast zegt Peter dat het de kunst is om je innerlijke beweging te ontdekken en die te volgen. Hij leerde mij dat al eerder, in andere bewoordingen. Het was 2022 en ik kreeg de eervolle uitnodiging om tijdens de zogenaamde Sluitingszitting van de Orde van Advocaten in het rechtsgebied Den Haag een toespraak te houden. Ik mocht zelf de inhoud bepalen en ik had zo’n drie kwartier de tijd. Het thema van de Sluitingszittingsdagen was ‘Meesters in beweging’ omdat Den Haag in dat jaar sportstad van Europa was.

Ik stond meteen ‘aan’ nadat ik was gevraagd. Maar er gebeurde iets wat ik moeilijk kon of wilde verklaren. Alhoewel ik normaal gesproken met groot plezier voor groepen spreek en ook zing en ik vrij snel kan schrijven kwam er nu weinig tot niets. En datgene wat ik opschreef, belandde vrijwel meteen in de prullenmand. Mijn humeur werd er niet beter op en ik voelde me steeds meer gespannen.

Ik had in die tijd een eetafspraak met Peter, met wie ik mijn zorgen deelde. Hij vroeg me:

‘Wat haal je hier voor jezelf uit?'

Ik vond dat een fantastische vraag. De voorkant van de donkere zijde van de maan. Het voordeel van een groot nadeel. Ik keek in mezelf en het antwoord floepte vanuit mijn onderbewustzijn meteen mijn bewuste brein in.

Ik was bang. Ik voelde me kwetsbaar. Ik voelde de angst om af te gaan voor mijn collega’s, na tientallen jaren in de praktijk.

Ik sprak dat gevoel uit en voelde verlichting. Vooral omdat ik daarna ook twee andere vragen aan mezelf stelde en mijn onderbewustzijn daarop meteen de (juiste) antwoorden gaf:

  1. Kan ik de mening van een ander over mijn toespraak respecteren?
  2. Stel dat die mening negatief is, waardeer ik mezelf dan nog steeds ?

Peter van den Beld is een mooi mens en een vakman. Met compassie én een duidelijk verhaal, zonder franje. Als je zo kunt communiceren is de kans op behoud van de relatie groot.

Mijn toespraak in de zomer van 2022 voor meer dan 200 advocaten was een succes. Ik vond het heerlijk om mijn verhaal met mijn vakgenoten te mogen delen.

En de titel verklaarde ook het proces waar ik zelf doorheen was gegaan:

De beweging meester

Luister via Spotify, Apple of deze website naar mijn gesprek met Peter van den Beld, leermeester in bewegen.


# Hits: 1021