Skip to main content

De Beursvloer op

Bob Heeren | advocaat
17 juni 2015
Het had iets weg van improvisatietoneel. Maatschappelijke organisaties en bedrijven. Vijf kwartier met elkaar in gesprek.

Met maar een doel. Het maken van zoveel mogelijk matches. Het was 11 juni 2015. Ik was in Area071 in Leiderdorp. Om de tweede editie van Beursvloer071 aan elkaar te praten.

Aan de buitenkant keek ik het er niet aan af. Maar binnen vond ik Area071 prachtig. Met hypermoderne flexibele werkplekken. En met vergaderzalen in alle soorten en maten. Ik zag mezelf al een Tedx Talk in de recent opgeleverde bioscoopzaal houden. Vlak daarnaast was de beursvloer ingericht, kosteloos door eigenaar Bart Hoenen van Area071 ter beschikking gesteld.

Het bleef onduidelijk off zijn bedrijf daar iets van een maatschappelijke organisatie voor terug kreeg. Want dat was wel de bedoeling van de beursvloer. Volgens het principe: wie iets weggeeft wat weinig kost wat voor de ander veel waard is bereikt een win win met een ander die hetzelfde doet.

Het was lekker druk en de mensen waren enthousiast. Ze liepen in speciale shirts in felle kleuren en met allerhande namen en kreten er op. Ik zag vrouwen in sandwichborden waarop een ingevulde pagina van een vriendinnenboek. Daar stond uiteraard ook een wens voor een ruil op geschreven. Het kwam me voor dat partijen vrij direct op hun doel af gingen. Zoiets als: "Ik wil dit van jou, wat wil jij van mij?" 

Wethouder Michiel van der Eng van Leiderdorp (D’66) had het over duurzaamheid. De matches moesten vooral reëel en uitvoerbaar zijn. Collega wethouder Roos van Gelderen (SP) uit Leiden vond dat het met name om de verbinding tussen mensen moest gaan. De twee bestuurders verbonden zich  tot een hechte gelegenheidscoalitie die eendrachtig op de gong sloeg. Daarmee kon het dealen beginnen. Directeur Bedrijfsmanagement Henny Westdijk van Rabobank Leiden-Katwijk zag het glimlachend aan. Samen met de wethouders mocht hij bepalen wie de mooiste match van de middag zou opleveren.

Zo'n match kwam tot stand na de overhandiging van een speciaal formulier aan Marc Neve, de bekende Leiderdorpse notaris. Marc keek  kritisch of de regeling leesbaar en begrijpelijk was, waarna hij het contract met zijn handtekening bezegelde. 

Om de partijen te stimuleren liepen matchmakers rond, voornamelijk vrouwen en een enkele man, gekleed in frisse blauw-gele jasjes. In een van hen herkende ik de Leiderdorpse burgermoeder Laila Driessen. Net als in 2013 vond ze ook nu weer dat vrijwilligers het cement van de samenleving vormden. Verder had ze waardering voor de samenwerking tussen haar Leiderdorp en buurman Leiden. "Net één grote gemeente", zei ik en ik kreeg een innemend maar politiek antwoord.

Organisatoren Arian van Rijssen en Brenda Kooij van Stichting I Doe liepen grijnzend rond. Marc Neve had in zijn proces-verbaal na afloop van de Beursvloer071 namelijk 123 matches geteld. Twee meer dan in 2013 en de sfeer was opperbest, dus het feest was geslaagd. Henny Westdijk vertelde op mijn verzoek iets over de inhoud van de deals. Er bleek veel aan relaties te zijn uitgeruild. Woningbouwvereniging Portaal en een organisatie voor jongeren die renovatiehout door de jeugd liet hergebruiken wonnen de prijs voor de mooiste match: een artikel in de Dichterbij, het blad van de Rabobank.

Ik maakte me sterk dat hierop her en der instemmend werd geknikt en gehumd. Maar dat kon ook zijn doordat  inmiddels de belegde broodjes met soep en de oude nieuwe haring van Spakenburse visspecialist B. Bos (een vertrouwde deelnemer aan de beursvloer) waren binnengedragen. Zou Beursvloer071 vandaag mede de AEX index hebben bepaald, dan zou die zeker de kritische grens van 512 punten hebben doorbroken.


# Hits: 842