Skip to main content

Last but not least

Bob Heeren | advocaat
10 juni 2015
Eindelijk was het dan 2 juni 2015. De Grande Finale van LEF. De epiloog van drie spannende voorrondes.

In de Leidsche Schouwburg. Samen met de mannen van EnergyProof, Dutch Coffee, Service Power Hone en McNetiq. Hoezo Nederlandse bedrijfsnamen? Ik  inspecteerde het podium in de nog lege zaal. Dat voelde indrukwekkend.

Het was druk. Headsets en loopmicrofoons, powerpoints, geluid, licht en instrumenten werden getest. Sam en Falko, boombappende b-boys uit Heiloo rapten en breakdanceten hun openingsact. Nederlandse Maartje en Noorse Kine zongen hun speciaal voor de kandidaten gemaakte teksten. Erik de Vlieger, vastgoedtycoon die uit de klauwen van justitie wist te ontsnappen fladderde rond. Hij had een papiertje met slordig geschreven aantekeningen. In onvervalst Amsterdams oefende hij zijn onvoorspelbare vragen voor de kandidaten.

Via www.heblef.nl hadden zich ruim 100 mensen aangemeld. Door het spreekwoordelijke gaatje in het gordijn zagen we dat er veel meer waren gekomen. Sam en Falko hiphopten zelfverzekerd hun eigen teksten en stonden letterlijk op hun hoofd.Ik liet de jury op het toneel komen. Nicoline Schuitemaker van de gelijknamige viszaak en -restaurants, winnaar van de KBB Award 2015, trok een mooie vergelijking tussen de mogelijke winnaar van LEF en de kwaliteit van de nieuwe haring (vanaf 18 juni 2015). Pauline Muller, tweede bij LEF in 2014, eigenaar van Fleur de Dag, kende de spanning van een finale nog maar al te goed. Elles van Gozen, winnares van LEF in 2012, decorexpert, wist hoe winnen voelt. Samen met IntoBusiness Dennis Captein en BDO Mike Korenvaar gingen zij de winnaar van LEF 2015 bepalen.

De kandidaten “deden” hun ding en ik vond ze dapper. Er was meer spanning dan tijdens de voorrondes. Maar dat was de magie van de zaal.


Bart Houtkoop, Bob en Robert Ensel van Energyproof 


Bob spreekt met Jits Krol van Dutch Coffee

Notaris Willem van den Eijkel van Verhees c.s. stelde met behulp van een rare geluidsmeter vast welke ondernemer het publiek de meeste decibellen deed voortbrengen. Er ging een gevoel van verrassing door de zaal toen bleek dat Stephan van Schie van Service Power Hone de meeste herrie had geschopt en dus de Publieksprijs had gewonnen. Kennelijk heeft nanotechnologie ook invloed op geluidsgolven. Stefan kreeg van Trudy Kwik een bon voor een reportage bij John Brussel, hoffotograaf van LEF.


Bob en Stephan van Schie (Service Power Hone)

Erik de Vlieger joeg de kandidaten na de pauze lekker op. Ik hoefde hem geen vragen te stellen om hem in beweging te krijgen.


Erik de Vlieger

Maartje en Kine bleken lekkere “gekke meiden” te zijn die vooral fantastisch konden zingen en musiceren. Net zoals ik al op YouTube had gezien en gehoord. Zo werd het een lange zit voor de bezoekers die, als ik de commentaren na afloop mocht geloven, nooit als zodanig werd gevoeld omdat het tempo er in bleef.

Toen eindelijk Mike Korenvaar weer ten tonele verscheen vroeg ik hem: “Did the jury reach a verdict?”. Net als ik kijkt Mike namelijk graag naar Amerikaanse rechtbankseries. Hij antwoordde nog net niet met: “Yes, your honour”.


Mike Korenvaar

Mike maakte wel bekend dat Edwin van der Heide van McNetiq LEF 2015 had gewonnen. Een mooie winst voor een ondernemer die een produkt (de z.g. Controlock) verkoopt dat lasverbindingen zelfs bij heftige staalverbedingen overbodig maakt. Aflast, zou je kunnen zeggen.


Laura Groen (Kwik), Tanja Knetsch (Rabobank Leiden-Katwijk), Bob, Edwin van der Heide (McNetiq), Mike Korenvaar

Het bleef na de prijsuitreiking nog lang druk en onrustig in de Leidsche Schouwburg.

De vele bezoekers, kandidaten, artiesten en organisatoren leken als door een onzichtbare magneet aan elkaar verbonden te zijn.


# Hits: 849