Skip to main content

Over het opwarmen van oude koffie

Bob Heeren | advocaat
20 april 2015
Alphen aan den Rijn is het middelpunt van het universum. In ieder geval volgens Gerard van As. Hij is Alphenaar sinds 1968.

Hij was er ooit wethouder. Dat is hij nu weer, sinds hij een paar jaar geleden als AOW'er zijn oude politieke liefde succesvol opwarmde.Het is de avond van de derde voorronde van LEF. We zitten op het enorme podium van het Parktheater. Ruim honderd paar ogen in de schuin omhoog lopende zaal kijken Gerard en mij aan. Gerard heeft veel te vertellen. Niet alleen over zijn tijd in de Tweede Kamer, als vertrouweling van Pim Fortuyn. Hij is een bevlogen man, die van de korte lijn en de korte klap houdt. Dat lijkt me Van-Astisch voor ondernemers. Voor het interview hebben zich drie jonge bedrijven voor LEF gemeld, met alweer uitsluitend mannelijke vertegenwoordigers. Robert Ensel en Bart Houtkoop zijn Energyproof. Althans, zo maken ze de bedrijven die hun klant zijn. Dat doen ze met dashboards waardoor via de PC het energieverbruik precies is bij te houden. De beide vrouwelijke juryleden zijn onder de indruk.

Alphens’ modekoningin Monique Chaudron (met kekke gympjes onder de kokerrok) en Twitterfanaat en directeur Management van de Leidse Hogeschool @nke van Vuuren zouden zo bij het kruisje hebben getekend.

Martin van de Graaf en Theo Berg komen met Kloek. Zij richten hun energie op ouderen met Alzheimer. Binnenkort openen ze in Roosendaal hun eerste  kleinschalige opvang. Alleen een PGB volstaat om er warmpjes bij te kunnen zitten. 

Minder warm is de koffie van Robert Nijhof en Jits Krol van Dutch Coffee. Beter geschreven: die is zelfs ijskoud. Het is een recept uit de Gouden 17e eeuw, toen onze voorvaderen Jan, Pier, Tjoris en Korneel (die net als Robert en Jits baarden hadden) met de VOC nog de wereldzeeën onveilig maakten. 

Jits en Robert zijn goedlachse masters in psychologie en economie en stralen vooral een wie-doet-ons-wat-mentaliteit uit. Daarmee winnen ze op hun sloffen de publieksprijs, die na een moederlijke toespraak door Trudy Kwik wordt uitgereikt.


Juryvoorzitter Mike Korenvaar blijkt flink met Monique, @nke en Dennis Captein (dankbaar onderwerp in de Alphense gossip op internet en daar bekend als “Stennis met Dennis”) te hebben gediscussieerd om uiteindelijk een Salomoïsch oordeel te vellen.

Energyproof wint de derde voorronde van LEF, welke mededeling de heren Robert en Bart duidelijk energie geeft.Dutch Coffee krijgt de voorkeur boven de vijf andere afvallers uit deze en vorige voorronden en pakt een wild card. In de finale van LEF op 2 juni 2015 gaat het dus over nanotechnologie van SPT Benelux (laat de zon je huis verwarmen), over de magneten van McNetiq (die lasnaden doen vergeten), over de meetapparatuur van Energyproof (big Brothers are watching you) en over koude koffie (die je voor je lol drinkt).

Misschien moet je oude liefde en koffie niet opwarmen. Maar voor sommige ondernemers heeft dat gezegde een hele andere betekenis.

Voor sommige wethouders trouwens ook.


# Hits: 1035