Skip to main content

The Strongest Shackle

Bob Heeren | advocaat
14 februari 2015
Briljante ideeën zijn vaak eenvoudig. Alleen moet je er maar opkomen. De quiz “The Weakest Link” bijvoorbeeld vond in vele landen navolging.

In Nederland maakte Chazia Mourali furore als strenge quizmaster die elke afgevallen kandidaat toebitste: “U bent de zwakste schakel. Tot ziens”. Dat laatste blijf ik merkwaardig vinden. Want “tot ziens” impliceert een nieuwe ontmoeting in de toekomst, wat nou juist niet de bedoeling is van het format van de Zwakste Schakel.

Zo’n 12 jaar geleden bedacht uitgever Harry de Reus van Rijnstreek Business een wedstrijd voor bedrijven die hij "De Sterkste Schakel" noemde. Bij Harry is het glas terecht dus half vol in plaats van half leeg. En anders als bij de quiz is het bij de Sterkste Schakel wel degelijk de bedoeling om elkaar in de toekomst te blijven ontmoeten. Er wordt zelfs een Kring opgericht van (oud) deelnemers waarover Marjolijn de Leeuw van Rijnstreek Business alles aan iedereen kan vertellen.

Als het gaat om de wedstrijd: bedrijven worden voorgedragen en verdienen daarmee een nominatie voor een sectorprijs. Een van de winnaars van zo’n sectorprijs neemt de trofee voor de Sterkste Schakel van Rijnland in ontvangst. Dat gebeurt tijdens de Grande Finale op 20 maart 2015. In de Keizerzaal van Grand Hotel Huis ter Duin. En let maar op, ook dit jaar komen weer zo'n drie- tot vierhonderd toeschouwers kijken, luisteren en genieten. De gedachte van Harry is daarom eenvoudig en briljant en is bestand tegen de tand des tijds.

Traditionele voorloper van de grote finale is de Speeddate in Hotel De Witte Raaf in Noordwijk. Zo’n veertig genomineerden bedrijven van Hillegom tot Leiden tot Alphen aan de Rijn zaten klaar in de vernieuwde Duinvalleizaal om elkaar in drie minuten een eerste indruk van hun product of dienst te geven.  Dat wilden ze maar al te graag. Het leuke van de Sterkste Schakel is dat ondernemers zich bewust worden van hun eigen unieke energie. Sommigen waren ook nerveus omdat ze tevens  een pitch van twee minuten ten overstaan van een vijfkoppige jury moesten afsteken.Mijn boodschap was dat ze zich van die mentale ketens moesten ontdoen. Zodat ze zouden kunnen dansen met hun hart, dat vanzelf klopt als ze als vertellen over hun bedrijf. Waardoor de juiste woorden op het juiste moment zouden binnenvallen. Natuurlijk kan maar een onderneming de allersterkste Schakel zijn. Maar deze winnaar kan niet bestaan zonder de aanwezigheid al die andere sterke schakels in de eindeloze ketting waar we allemaal deel van uitmaken.

De mannen en vrouwen in de zaal keken me goedmoedig aan. Toen het startschot voor de speeddates werd gelost waren ze in totale overgave. Ik reed naar kantoor, zette de radio aan en hoorde – toeval of niet – Mary Mary zingen.

Take the shackles off my feet so I can dance.
Of je nou The Strongest bent of niet.# Hits: 686