Skip to main content

Ui-termate kernachtig

Bob Heeren | mediator
17 januari 2022
Uien pellen kost tranen. Maar wie durft, komt uiteindelijk tot de kern. De werkelijke smaakmaker van elk probleem.

Er zijn mediators die vooral resultaatgericht werken. Ze luisteren naar het verhaal van beide kanten en zeggen dan dat partijen zichzelf en anderen veel tijd, geld en energie kunnen besparen als ze gewoon een deal treffen. Allebei een beetje water bij de wijn. Overeenkomst. Tekenen. Klaar. 

Pleisters plakken 

Probleem opgelost, zou je denken. En ja, zo’n aanpak kan effectief zijn. Maar dat is lang niet altijd het geval. Dan is het alsof je een pleister over een gapende wond plakt, zonder na te gaan hoe deze is ontstaan. En met de hoop dat deze verder wel heelt. 

Als mediator hou ik van van duidelijkheid en resultaten. Maar dan wel van échte. Ik zoek niet naar snelle oplossingen, maar naar oplossingen die standhouden. Die niet binnen de kortste keren tot nieuwe problemen tussen dezelfde partijen leiden.

Naar het hart van de zaak 

Ik vind het niet alleen nuttig, maar zelfs noodzakelijk om als mediator door de verhalen heen te kijken. Om alle lagen van de ui geduldig af te pellen. Tot ik kom bij waar het werkelijk om gaat. Het hart van de zaak. Als beide partijen die kern ontdekken, gebeurt er iets wonderlijks en kan ik achteroverleunen.

Ze lossen samen hun probleem op. 

Dwars door de tranen heen.


# Hits: 1089