Skip to main content

Ruzie met je man? Maak het goed met de buurvrouw!

In een conflict tussen twee personen zijn altijd ook anderen betrokken. Soms kan de oplossing van het conflict via die ander worden gevonden. Drie is dus niet altijd te veel in een mediation.

Een klassieke mediation met een mediator en twee partijen die het met elkaar aan de stok hebben kun je een triade noemen. Een relatie van drie personen. Een psychologisch systeem. 

De twee partijen staan in een bepaalde verhouding tot elkaar en tot de mediator. In de triade staat de relatie tussen de partijen onder druk. Ze hebben immers een conflict. De relatie tussen de partijen en de mediator is in beginsel goed. 

Evenwicht in het systeem herstellen

Een systeem beweegt altijd richting evenwicht. De slechte relatie tussen de partijen kan een negatieve invloed hebben op de verhouding tussen mij als mediator en deze partijen. Daar waak ik dus voor. Maar het omgekeerde geldt ook. Als ik een goede relatie onderhoud met elk van de partijen, komt er positieve druk op de relatie tussen de partijen. 

Interessant is dat partijen ook deel uitmaken van andere triades. Soms hebben de ruziënde partijen een gezamenlijke vriend. Als ik die relatie belicht, kan dat de verhouding tussen de partijen verbeteren. 

Een standpunt hoeft geen eindpunt te zijn

Een conflict betekent in het algemeen dat het denken vastloopt. Als mediator stimuleer ik de partijen voorbij de eigen standpunten te denken. Zodra de partijen dat eenmaal kunnen, ligt de oplossing voor het oprapen. 

Zit je zelf muurvast of wil je iemand anders helpen weer in beweging te komen?  

Bel of mail me om te kijken welk systeem moet worden gekraakt.


# Hits: 1149