Skip to main content

Boeien en stoeien en hoe doe je dat met collega's?

Bob Heeren | advocaat
10 april 2023
Ik maakte een masterclass over effectief leidinggeven op de werkvloer. Maar waarom doet een advocaat en mediator dat?

Omdat de meeste conflicten die ik tegenkom te maken hebben met gebrekkig of afwezig leiderschap. In ruim 36 jaar heb ik heel wat van die voorbeelden voorbij zien komen.

Verder ben ik een liefhebber van juridische problemen met veel emoties op het werk. Ik kan daarin mijn kennis van de wet en de rechtspraak combineren met de psychologische know-how en vaardigheden die ik in de loop van de tijd bijeen heb gesprokkeld.

Krachtige en inspirerende leiders zijn essentieel in een onderneming. Ze signaleren op tijd dat een bepaalde collega niet goed functioneert of dat er sprake is van een verstoorde arbeidsrelatie. Ze geven effectieve feedback en kunnen daardoor adequaat handelen en zorgen dat de schade van een eventueel ontslag meevalt.

Maar in een tijd van absolute schaarste aan goed personeel waakt de leider er met name ook voor dat de collega’s die waardevol zijn in de onderneming blijven.

Daarvoor is positieve feedback van belang die wordt gegeven volgens de formule:

Beschrijving van het gedrag + beschrijving van het gevolg van dat gedrag + beschrijving van het gevoel + een welgemeend compliment

Dus bijvoorbeeld:

Ik zie dat je me gisteravond nog die memo hebt gestuurd + Daardoor kon ik vandaag meteen verder en + dat maakte me blij + ik bewonder jouw energie en loyaliteit

Leiderschap begint bij jezelf, bij weten wie je bent en waar je staat. En vooral: waar je naartoe gaat en welke waarden ‘onderweg’ heilig voor je zijn. Dat vereist voortdurend zelfonderzoek en reflectie. Alleen al daarom is een masterclass nuttig.

Leiderschap betekent ook dat je jouw collega’s in hun kracht kunt zetten. En dat je weet welke collega je in welke situatie welke sturing of begeleiding moet geven. Daarvoor is kennis nodig van communicatie en van leiderschapsmodellen.

Wie zich daarin echt wil verdiepen is nog wel even bezig. Toch heb ik mijn masterclass compact gehouden. Omdat de echte professional alleen af en toe een extra zetje nodig heeft.

Waardoor je het spel op de werkvloer weer beter kunt overzien. Zodat je weet dat leiderschap een spel is zonder je te ergeren.

Wie zichzelf en andere leiders tijd voor reflectie en nieuwe inzichten gunt stuurt me een bericht voor een masterclass op maat op jouw locatie.