Skip to main content

Een advocaat die je verstaat

Bob Heeren | advocaat
30 april 2023
Ik wist in de examenklas van mijn middelbare school niet of ik wilde gaan studeren en zo ja: wat. Mijn leraar Latijn raadde me aan om rechten te gaan doen.

Ik was namelijk wel handig met taal. Dat bleek een goed advies. Ik vond rechten ook beslist geen saaie studie, waarvoor anderen me hadden gewaarschuwd.

Ik was in de collegezaal niet van plan om advocaat te worden. Ik had vooroordelen over het vak en de mensen. Om die te testen liep ik twee maanden studentenstage bij De Ruijter de Wildt op het Rapenburg in Leiden. Ik was meteen verkocht en leerde toen dus al dat het nuttig is om je aannames te checken.

Twee jaar later werd ik advocaat bij datzelfde kantoor, dat in 1990 fuseerde met De Vroom en (hoe kan het ook anders) De Ruijter de Wildt & De Vroom ging heten. Ik werd partner en we kortten als een van de eerste kantoren in Leiden onze bedrijfsnaam af. ‘RWV’ kent inmiddels iedereen.

Ik werk er nog steeds, nu ruim 36 jaar. Ik vind het belangrijk om het vak van advocaat en de informatie die we geven minder gewichtig en vooral minder ingewikkeld te maken. Advocaten praten graag in vaktaal die vooral begrijpelijk is voor advocaten. Daar wil ik wat aan doen. Ik vind dat advocaten verstaanbaar moeten zijn voor hun cliënten.

Dat is ook het doel van de podcast van RWV waarvan de eerste aflevering nu online staat. 

Recht Praten Met Advocaten

Ik heb daarin een mooi gesprek met de inspirerende Daniël Wolffensperger, HR-directeur van een wel heel grote keuken, de Eetgemak Groep uit Katwijk. Daarnaast geeft Kimberley Collée, mijn collega en specialist arbeidsrecht praktische informatie. In taal die je kunt verstaan.

Daniël zegt dat een goede advocaat vooral een adviseur moet zijn, die het hele plaatje overziet.

Een advocaat die je kunt en die jou kan verstaan, dus.

Luister hier mee via Spotify of Apple.

# Hits: 663