Skip to main content

RET race

Bob Heeren | spreker
13 maart 2014
Een witte raaf maakt nog geen zomer.  Toch was alvast de lente voelbaar op 6 maart 2014 in de Tuinkamer van Hotel De Witte Raaf in Noordwijk.

Tegen 13.30 uur verschenen daar zo’n dertig voor de Sterkste Schakel van Rijnstreek Business genomineerde bedrijven. Ze gingen met elkaar (speed)daten gedurende drie minuten per keer. Daarnaast moest ieder bedrijf zich in twee minuten presenteren voor een zevenkoppige jury.

Uitgever en organisator Harry de Reus vroeg me om net als vorig jaar een inleidend praatje te houden én om de finale-avond op 23 mei 2014 in Hotels van Oranje te presenteren. Dat wilde ik allebei graag. Na bijgebabbeld te hebben met de Sterkste Schakel van 2013, Hiroshi Tsujimaru van Sushi Ran uit Leimuiden (150.000 verse sushi per dag) vertelde ik de aanwezigen iets over het ABC van presenteren. Een theorie, ontleend aan de Rationeel Emotieve Therapie (RET).

Wat gebeurt er als je voor een groep staat te praten en je ziet iemand gapen, verveeld op een telefoon kijken of boos voor zich uit staren? Je krijgt knikkende knieën, een week gevoel in je maag of je ervaart oorsuizingen. Je denkt dat die fysieke alarmbellen van angst of onzekerheid worden veroorzaakt door wat je ziet. Maar dat is niet waar. Het is de gedachte die je koppelt aan de gebeurtenis die de gevolgen in je lichaam veroorzaakt.

Als A staat voor Activating Event (de boos kijkende toeschouwer) en C staat voor Consequences (de knikkende knieën) dan staat B voor Belief (jouw eigen gedachten). De B is dus de Boosdoener omdat je die gedachte bewust of onbewust zelf creëert. Het goede nieuws is dus dat je die Belief kunt veranderen. Vervang je B door een positieve en op jezelf gerichte gedachte. 

“Ik kies met hart en ziel de perfecte woorden voor mijn bedrijf. Mijn presentatie is perfect omdat ales perfect is wat ik doe. Ik gun de ander zijn of haar eigen gedachten of gevoelens. Die hebben niets met mij te maken.”

Via anders denken naar anders doen, dus. Anderhandelen!

Toen ik daar aan dacht werd ik blij en knikten mijn knieën – van pure opwinding.


# Hits: 712