Skip to main content

Computertaal

Bob Heeren | spreker
01 januari 2013
Tegen kwart over negen kwam Harry de Reus tijdens de finale van de Sterkste Schakel op 12 april 2013 achter de coulissen terwijl Gerdien nog met de laatste sectorwinnaar sprak.
Hij zei: "We lopen voor op het schema, neem je tijd maar". Dat hoefde hij maar één keer tegen me te zeggen. 

Ik ging alle sectorwinnaars af die op statige stoelen tegen het achterdoek aan op het podium zaten. Ze straalden stuk voor stuk. Als presentator was ik uiteraard kort voor de finale-avond in het bezit gekomen van geheime, winnende informatie. En wist ik dus wie er in die stoelen zouden gaan plaats nemen. Zodat ik op de websites van alle prachtige bedrijven wat steekwoorden kon opdoen.

Jaap Liethof, directeur van Hotels van Oranje, genoot. Zijn bedrijf werd sectorwinnaar Horeca & Catering en het leek alsof iedereen dat bij Hotels van Oranje had voorvoeld. Want de organisatie en de gastvrijheid waren uitmuntend. Wat zich laat afmeten doordat werkelijk alle medewerkers aantoonden zich in de gast te kunnen verplaatsen.

Ik sprak Roel Naves en dat was For the Good Times. Toen ik in 1994 als jongste partner van RWV Advocaten permanent in de nevenvestiging van dat kantoor aan de Laan van Verhof in Rijnsburg ging werken (tegenover de HAI Autoimport, in het gebouw waar nu JAN Accountants is gevestigd), had Roel daar met zijn bedrijf Auton ook bedrijfsruimte gehuurd.

Roel is in mijn beleving altijd Roel gebleven. Die man die van zijn hobby zijn werk maakte. Roel bouwt zelf computers. Geen Windows, geen Mac, maar Auton. Sterk in bijvoorbeeld de bloemenbranche, waar enorme groothandelaren op afstand van meerdere veilingen kopen. Met computers van Auton. Roel zei me na afloop dat hij zichzelf "niet zo'n prater" vindt, maar dat hij daar op die vrijdagavond hoegenaamd geen last van  had gehad.

Het recept dat ik hanteerde was eenvoudig. Ik vroeg Roel naar zijn passie en die was meteen voelbaar. Dat maakte hem een prater. Auton won in de sector Kantoor & Automatisering.

De algehele winnaar werd Sushi Ran uit Leimuiden, van directeur Hiroshi Tsjuimaru. Ik zei "Suhimaru?"

Hij had hem al eens gehoord – maar  begreep het compliment, nog voordat hij trots als algeheel winnaar de trofee mocht tonen.

Samen met zijn vader dronk Hiroshi champagne. De winnaars namen het allemaal (vrij naar Abba). En terecht.

Het verslag van de avond van Henk Hogewoning is prachtig. Het is hier na te lezen.

 


# Hits: 746