Skip to main content

B&B Vol Mediation

Bob Heeren | mediator
24 september 2023
Ik kom er graag voor uit. Ook ik heb, zelfs uitgebreid, gekeken naar de kijkcijferhit B&B Vol Liefde. Het is namelijk prachtig studiemateriaal voor mediators.

Zelfs als je rekening houdt met handig knippen en plakken van beeldmateriaal door de regisseur kun je concluderen dat de titel van het programma de inhoud ervan bepaald niet altijd dekt.

Zo was het in de Thaise badplaats Hua Hin kommer en kwel tussen Martijn, eigenaar van guest house en restaurant Say Cheese (met vooral Hollandse producten als broodje paling op het menu) en Limburgse Tamara.

Martijn nam Tamara uit Sittard een dagje mee uit naar de dierentuin. Ze hadden het leuk maar op de terugweg bleef Tamara stil en zweeg ook Martijn. In Hua Hin ging Martijn aan het werk en dineerde Tamara alleen. Tamara was woedend. Ook Martijn ergerde zich. Tamara vertrok de volgende dag zonder dat Martijn en zij nog een woord met elkaar wisselden.

Tijdens de reünie zagen ze elkaar weer, maar bleven ze hun boze standpunten herhalen, zonder enige uitwisseling. Daarom heb ik een idee voor een spin-off van het programma:

B&B Vol Mediation

Ik weet niet of dat ook een grote kijkcijferhit zal worden.  Je kunt als mediator namelijk snel klaar zijn, als je aan beiden de vraag stelt:

Waar raakt dit jou persoonlijk?

Daarna is het een kwestie van actief luisteren naar het antwoord en doorvragen naar waar het écht om gaat.

Zoals voor Tamara dat ze zich eenzaam voelde toen ze alleen in het voor haar onbekende Hua Hin ging dineren. En dat ze dacht dat Martijn haar niet meer wilde zien.

En zoals voor Martijn dat hij zich onzeker en geschrokken voelde toen Tamara in de auto zweeg. En dat hij dacht dat Tamara hem niet zag zitten.

Op die manier ontdekken Martijn en Tamara de kern van hun ongenoegen. En komen ze erachter dat het ‘verhaal’ dat zij in hun hoofd over de ander hebben gemaakt niet (helemaal) klopt.

Het leidt vaak tot een andere blik op de zaak. Tot een andere beleving. En soms zelfs tot een lach.

Zonder dat iemand daarvoor ‘Say Cheese’ hoeft te zeggen.


# Hits: 386