Skip to main content

Op staande goede voet

Bob Heeren | advocaat
22 februari 2022
In Amerikaanse series gaat het makkelijk. “You’re fired” en de werknemer vertrekt meteen met een doos vol persoonlijke spullen.


Kortom: de werkgever moet werkelijk glashelder communiceren, anders wordt het ontslag op staande voet later door de rechter aan de kant geschoven. En dat kost de werkgever in de regel handenvol geld.

Psychologisch effect gebruiken

In de praktijk ontstaat praktisch altijd discussie over de reden die de werkgever aanvoert. Was deze dringend genoeg voor een onmiddellijk ontslag? Het risico dat het ontslag sneuvelt moet een werkgever zeker serieus nemen. Aan de andere kant moet de werknemer in actie komen en loopt deze ook een risico.

Dat psychologische effect valt niet te onderschatten. Sterker nog, ik adviseer de werkgever altijd daar gebruik van te maken wanneer ze de zaak op hun voorwaarden willen regelen.

Iets anders om rekening mee te houden: zoveel rechters, zoveel zinnen. De rechter in Rotterdam vond in januari 2022 dat het vervalsen van een positief testbewijs zodat de werknemer niet naar de bedrijfsarts hoefde reden voor een ontslag op staande voet. Dat kwam waarschijnlijk ook omdat de werknemer niet op de zitting kwam opdagen.

Doordachte actie

Een ontslag op staande voet hoort een snelle en vooral doordachte actie te zijn. Om vooral ook daarna het hoofd koel te houden. Samen kunnen jij en ik dat goed doen.

Op staande goede voet.


# Hits: 969