Skip to main content

Let's talk about X

Bob Heeren | spreker
23 juni 2017
De vraag was gesteld. Over mijn houdbaarheid als presentator van de finale van Gulliver.

De zoektocht naar de beste student-ondernemer van Leiden.

Iemand had geopperd dat het misschien beter was als een student zo’n wedstrijd aan elkaar zou praten. Dat begreep ik wel. Daarom was ik verbaasd toen ik toch gebeld werd. Ik maakte mezelf wijs dat mijn x-factor en niet de onvindbaarheid van een youngster de doorslag had gegeven. Stiekem vond ik het ook gewoon leuk om de presentatie weer te gaan doen.

Begeleid door opzwepende muziek liep ik door de trouwzaal van het Leidse gemeentehuis naar het podium. In het Engels (de voertaal van deze finale) zei ik dat ik op mijn leeftijd lang had moeten trainen om deze afstand zonder gehijg te kunnen afleggen.

De kop was er af. The ice was broken.



De vijf finalisten deden een pitch van zo’n tien minuten, voorafgegaan door een veelal onverstaanbaar filmpje. De presentaties zelf vond ik verrassend helder, zelfverzekerd en optimistisch. Het riep een vrolijk gevoel in me op én de gedachte dat het met onze toekomst wel snor zit.

Het leek me een hele opgave om te bepalen wie uiteindelijk de hoofdprijs van € 10.000,- toegekend zou krijgen. Het overwegend jeugdige publiek kon - uiteraard via de smartphone - ook een prijs bepalen. De ‘Audience Award’ ging naar Viride Tech van Gregory Schaaij en Wessel Born. Jonge wetenschappers die een door zonlicht afbreekbaar bestrijdingsmiddel voor bijen hebben uitgevonden. De enige vraag die resteerde was: To Bee or not to Bee?

Terwijl de jury zich terugtrok besteeg Henk-Jan Smits, de enige echte juryvoorzitter van Idols en jurylid van X factor, het podium. Henk-Jan legde uit hoe je als (student)ondernemer die x-factor kunt ontdekken.

“Doe waar je goed in bent. Werk samen. Maak klanten tot fans. Kom uit de box. Denk anders. Onderneem het onverwachte. Kijk naar Madonna, een lousy singer and a bad actress, but she definitely has the x-factor.”

De x-factor moet je vooral met je onderbuik begrijpen, was mijn conclusie.  De jury was nog niet teruggekeerd, dus babbelde ik wat na met Henk-Jan op het podium. Hij vroeg of ik misschien ging zingen. "Ja, met jou", zei ik en terwijl de mond van Henk-Jan bewoog om te protesteren was ik al aan You’ve got a friend van James Taylor begonnen. Henk-Jan herstelde zich rap. Dat heb je met de x-factor. We zongen samen.Twee mannen. Een refrein.



Er kwamen nog meer mannen via het gordijn de zaal in. De leden van de jury. Henk-Jan maakte snel plaats voor juryvoorzitter Erik Versnel (directeur Rabobank Leiden-Katwijk). 



Erik gaf met hulp van zijn iPad alle finalisten SMART-geformuleerde feedback. Op mijn standaardvraag of het voor de jury moeilijk was geweest om tot een oordeel te komen gaf hij een voor mij onverwacht antwoord. “In het geheel niet. We waren binnen vijf minuten klaar”.



Appjections werd de unanieme winnaar van Gulliver 2017. Rechtenstudentondernemer Max Heck (strak in het pak, gecoiffeerde baard) straalde een professionele en bijna vanzelfsprekende tevredenheid uit. Wie een boete voor bijvoorbeeld te hard rijden of foutparkeren krijgt, kan deze in de nabije toekomst gratis uploaden. De app bekijkt of succesvol bezwaar kan worden ingesteld. Als dat mogelijk is, wordt het ook automatisch gedaan en incasseert Appjection de door de Staat betaalde proceskosten.

Ik nam me voor nog maar even van mijn beroep als advocaat te genieten. Totdat in de toekomst een doorontwikkelde app als die van Appjection mijn werk wellicht geheel overbodig maakt. Ik bedacht me dat ik dan altijd nog kon gaan presenteren. Waarop onwillekeurig de finale van Gulliver van 2018 in mij opkwam.

En de vraag of ik dan misschien een ex-presentator zou zijn.


# Hits: 981