Zingen & Presenteren

22

In 1984 dacht een groot aantal mensen dat de wereld zou vergaan. Men baseerde zich op het gelijknamige boek van George Orwell met daarin de beroemde uitspraak "Big Brother is watching you". Het beeld van de Partij die de mens met alle mogelijke middelen dwingt om een levensbeschouwing te aanvaarden die alle elementaire menselijke waarden vernietigt. Een leefomgeving waarin vrijheid en individualiteit volledig worden uitgesloten.


Ik was 22 jaar oud en studeerde rechten in Leiden. Ik dacht dat het met die ondergang van de wereld wel mee zou vallen. Daarin bleek ik gelijk te krijgen, al moet je 29 jaar nadien wel constateren dat we steeds meer voor onze vrijheid en individualiteit moeten vechten. Big Brother is opgerukt. Camera's, GPS systemen, satellieten, internet: we are watching each other. En de Amerikanen luisteren naar ons.

Ik moest aan Orwell denken toen ik een mail kreeg van Hans Zwetsloot, architect, voorzitter van de ONDB en een heerlijke, creatieve vrijdenker. Iemand met wie ik moeiteloos urenlang doorpraat over hoe je de wereld met woorden en beelden een beetje mooier kunt maken. "We hebben weer wat gemeen", schreef Hans. "We staan allebei op plaats 22". Ik wist niet waar hij het over had, maar de bijgevoegde link maakte alles duidelijk.

Het businessblad voor een fiks deel van Zuid-Holland, gemaakt door een andere vrijdenker en creatieveling, Harry de Reus, had in haar laatste editie voor het eerst een tweetal ranglijsten gepubliceerd, een voor meest invloedrijke bestuurders en een andere voor meest invloedrijke ondernemers. Hans stond op nummer 22 van de lijst van meest invloedrijke bestuurders en ik op nummer 22 van de lijst van meest invloedrijke ondernemers.

Niemand kan mij precies vertellen welke criteria bij het samenstellen van de lijst zijn gehanteerd. Duidelijk mag zijn dat er sprake is van een momentopname en van subjectiviteit waardoor enige relativering op zijn plaats is. Maar ik bedacht me toen ik de lijst zag dat het angstige beeld dat Orwell schetst nog steeds door een groot aantal vrijdenkers en creatievelingen teniet wordt gedaan en dat ik daar heel blij mee ben.

Ik ging de lijst van ondernemers na. Ik kende niet iedereen. Ik voelde me goed om temidden van zulke interessante mensen te staan. Diek Parlevliet, directeur van Parlevliet & Van der Plas, die letterlijk en figuurlijk tegen de klippen op roeit. Die stormen weerstaat als Fransen en recentelijk Ieren zijn schepen enteren, waarschijnlijk alleen een graantje van zijn succes mee te pikken. Paul Brandjes, eigenzinnig ondernemer, bouwer, horeca eigenaar die altijd zijn eigen koers vaart. Armin van Buuren die de wereld en het Koningshuis met zijn creatieve muziek verovert. Bram Mol, Charles de Boer en Jaap Liethof die de gastvrijheid van Hotels van Oranje tastbaar en voelbaar maken met steeds nieuwe ideeën. Hiroshi Tsujimaru, trotse winnaar van de Sterkste Schakel 2013, sushikoning uit Leimuiden, die kwaliteit en variëteit combineert. Menno Smitsloo, eigenwijze ziener, succesvol in vastgoed zelfs in crisistijd en begenadigd kunstenaar. Cor van Duijn, self made man die alles wat hij aanraakt in goud verandert. Tom van Houten, aanvaller van Docos 4 op zaterdag,  stoïcijns en sociaal bestuurder van Zorg en Zekerheid, de verzekeraar die topbasketbal terug bracht in Leiden. Pieter Booij, individualist pur sang, liefhebber die opnieuw verscheen om "zijn" Huize van Wely de grandeur van toen terug te geven.

Ik ben weer 22. Het boek van Orwell kan terug de boekenkast in. Want met creatieve vrijdenkers is de wereld nog lang niet verloren.

 

Hits: 4253 keer Laatst aangepast op maandag, 02 december 2013 20:28
  Bob Heeren | zanger & presentator

Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.

Laat een reactie achter

Zorg ervoor dat u de verplichte (*) velden invult waar dit is aangegeven. HTML code is niet toegestaan.

Contact

BOBHEEREN.NL
Warande 21
2404 HR Alphen aan den Rijn
06 51 557 717
Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.
www.bobheeren.nl

Podiumnieuws

U bevindt zich hier: Home Zingen & Presenteren 22