Storyteller

Eiffeltoren Parijs in Zuid-Afrikaanse kleuren na het overlijden van Nelson Mandela. Eiffeltoren Parijs in Zuid-Afrikaanse kleuren na het overlijden van Nelson Mandela. Image credit: kzenon / 123RF StockfotoI
    Bob Heeren | storyteller
Door Op 23 december 2013 In Storytelling 0 Comment

Dubbele Nelson

Kerstmis 2013. Tijd voor reflectie. Een ander woord voor "terugkijken". Er worden lijsten gepubliceerd. Machtige mannen en vrouwen in de politiek en het bedrijfsleven. De Kerst top 75 wordt opgevolgd door de Top 2000 van Radio 2. Wat is dat toch, dat we zo hechten aan competitie?

Kerstmis kan een moment van stilte zijn na een jaar vol wedijver. Een jaar waarin meningen, gevoelens en gedachten tot waarheden werden gepromoveerd. Wie stil staat en luistert realiseert zich dat niets absoluut waar is. Of dat de waarheid juist in het absolute niets verscholen ligt. Al zijn er altijd mensen die wel universele waarheden lijken te leven. 

Er is geen hitlijst voor nodig om stil te staan bij de meest bijzondere man van deze tijd. Nelson Mandela. Geboren op 18 juli 1918 en overleden op 5 december 2013. Na een gevangenschap van 27 jaar kwam hij vrij. Onaangetast. Waardig. Vol liefde, met name ook voor zijn tegenstanders. Een voorbeeld voor iedereen die de schuld van wat er gebeurt bij anderen legt.

In de film "Invictus" wordt het gelijknamige gedicht van Willem Ernest Henley aangehaald dat als inspiratie voor Mandela diende in zijn eenzame jaren in een kleine cel op Robbeneiland. Het leerde de waarheid dat ieder mens de meester van zijn lot en de kapitein van zijn ziel is.Nelson Mandela houdt ons in de greep met zijn wereldse manifestatie van pure liefde. Invictus is een tastbare herinnering aan zijn energie.

Ook een andere tekst is dat, al heeft Mandela die vreemd genoeg niet zelf geschreven en ook nimmer tijdens zijn inaugurele redes als President van Zuid Afrika uitgesproken. Maar het zou zomaar hebben gekund. Het gaat om een deel uit het boek "A return of love" van de schrijfster Marianne Williamson. Ze schrijft daarin:

"Onze grootste angst is niet dat we tekortschieten of falen, maar dat we onmetelijk krachtig zijn".

Nelson Mandela was, is en blijft het voortlevende voorbeeld van ook die waarheid.
In de kern was hij niet meer dan een ieder van ons.

Ik gun iedereen dat besef toe. Zonder angst.
Hits: 5337 keer Laatst aangepast op vrijdag, 27 december 2013 22:12
  Bob Heeren | storyteller

Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.

Laat een reactie achter

Zorg ervoor dat u de verplichte (*) velden invult waar dit is aangegeven. HTML code is niet toegestaan.

Contact

BOBHEEREN.NL
06 51 557 717
Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.
www.bobheeren.nl

U bevindt zich hier: Home Storyteller Dubbele Nelson