Mediation

    Bob Heeren | mediator
Door Op 28 april 2018 In Mediation 0 Comment

Woordoordelen

Groot voordeel van mediation is dat je even lekker stoom kunt afblazen. In een conflict spelen gekwetste gevoelens namelijk altijd een rol.

Ook al hoor ik als mediator in zakelijke geschillen vaak dat “emoties geen rol spelen”. Partijen vinden dat ze zich “strikt aan de feiten moeten houden”. Waarna ze die feiten allebei volledig anders interpreteren.

Feiten bestaan niet. Perceptie wel. Daarin zit het probleem.

Uit onderzoek blijkt dat ieder mens 11,2 miljoen bits per seconde aan informatie binnenkrijgt. Hiervan worden 60 bits per seconde bewust verwerkt. De rest gaat in de vergaarbak van het onderbewuste. Voeg daaraan toe dat ieder mens anders communiceert en het is een wonder dat we elkaar überhaupt kunnen begrijpen.

Wie vol zit met opgekropte woede, onbegrip en vooroordelen heeft geen ruimte om na te denken over oplossingen. Daarom is een individueel en vertrouwelijk gesprek met elk van de partijen als onderdeel van de mediation zo nuttig. Daarin kunnen partijen hun “onnuttige ballast” kwijt. Zonder dat dit de ander beïnvloedt. Waardoor iedereen alvast kan nadenken waar het in dit conflict écht over gaat.

De emoties van een partij in een conflict hangen vaak samen met de manier waarop die partij oordeelt. Daarvoor zijn woorden doorslaggevend.

Iemand zegt bijvoorbeeld:

Ik word helemaal gek van die man. Ik kan niet goed tegen mensen die altijd maar het naadje van de kous willen weten. Die me bestoken met detailvragen. Die niet snappen dat ik daar geen tijd voor heb. 

De mediator antwoordt:

Je wil kort, helder en in hoofdlijnen worden geïnformeerd. Zodat je snel de juiste beslissingen kunt nemen. Je wilt voorkomen dat je door de bomen het bos niet ziet. Je laat de nuances graag over aan de man die alles weet van de details.

Negatieve “woordoordelen” worden omgevormd tot een concrete, op de partij zelf en op de toekomst gerichte wens. Waarin bovendien ruimte is voor een nieuwe kijk op de ander. Een ander oordeel. Een nieuw gevoel.

In de stilte na de storm lijken oplossingen opeens logisch.
Hits: 1929 keer Laatst aangepast op donderdag, 03 mei 2018 10:00
  Bob Heeren | mediator

Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.

Laat een reactie achter

Zorg ervoor dat u de verplichte (*) velden invult waar dit is aangegeven. HTML code is niet toegestaan.

Contact

BOBHEEREN.NL
Warande 21
2404 HR Alphen aan den Rijn
06 51 557 717
Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.
www.bobheeren.nl

Podiumnieuws

U bevindt zich hier: Home Mediation Mediation Woordoordelen