Mediation

    Bob Heeren | mediator
Door Op 18 september 2017 In Mediation 0 Comment

Over water en wijn

We leefden lang en gelukkig. Had je een conflict, dan ging je naar de rechter. Die deed uitspraak, of vond dat je moest schikken.

Dat deed je dan maar, vaak mopperend. Toen bedacht iemand mediation. Een andere manier van het aanpakken van geschillen. Met mogelijke voordelen als kostenbeheersing en meer winst behalen dan in een procedure.

Maar ja. Het waren de jaren negentig. Real men (and some women) didn’t mediate. Praten was soft. Je moest hard zijn om te overleven.

Langzaam keerde de tijd en ook het tij. Eerst kwamen de echtscheidingen. Toen de zakelijke variant: ontslagkwesties. Mediation maakte meer mogelijk. Inmiddels heeft ook de rest van de zakenwereld mediation ontdekt. Een begeleide onderhandeling, gebaseerd op wederzijdse kracht.

Er is nog wel koudwatervrees. Vooral bij mensen die boos of gekwetst zijn en vinden dat zij gelijk hebben en de ander niet. Met als gevaar dat ze elke waarneming als onweerlegbare feiten presenteren. En voor zichzelf de mooiste verhalen creëeren die meestal voornamelijk op aannames gebaseerd zijn. Zij steigeren bij de gedachte dat ze in mediation water bij de wijn zouden moeten doen. De retorische vraag is of dat klopt.

Nee, dus.

Wie voor mediation kiest hoeft alleen maar naar de ander te luisteren. En voordat dit zo ver is heeft de mediator het goede voorbeeld gegeven. Door het volstrekte naadje van de kous van de verhalen van alle partijen te willen weten. Zo blazen partijen stoom af. Komen ze tot andere inzichten. 

Wie zich gehoord voelt, ervaart meer rust en kan beter rationeel denken. Het enige risico is dat het draagvlak voor een oplossing wordt vergroot. Een deal die voordelig voor de een en voor de ander is. Waardoor water opeens in wijn is veranderd. 

Een wonderbaarlijke vorm van conflictoplossing, zo het lijkt.
Hits: 2199 keer Laatst aangepast op dinsdag, 07 november 2017 19:30
  Bob Heeren | mediator

Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.

Laat een reactie achter

Zorg ervoor dat u de verplichte (*) velden invult waar dit is aangegeven. HTML code is niet toegestaan.

Contact

BOBHEEREN.NL
Warande 21
2404 HR Alphen aan den Rijn
06 51 557 717
Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.
www.bobheeren.nl

Podiumnieuws

U bevindt zich hier: Home Mediation Mediation Over water en wijn