Mediation

    Bob Heeren | mediator
Door Op 17 mei 2015 In Mediation 0 Comment

Ui-stekend

Er is een apparaat dat voorkomt dat je gaat huilen. Maar dat gebruik ik niet. Als ik uien snijd doe ik dat snel.

Ik hoop dan het vocht in mijn ogen dat mijn zicht zal ontnemen voor te zijn. Er zijn mediators die ook zo werken.

Partijen melden zich met een conflict. De mediator luistert naar de standpunten en zegt dat partijen veel tijd, geld en kosten kunnen besparen als ze hier en nu een deal treffen. Allebei een beetje water bij de wijn en: klaar. Volgende patiënt.

Soms werkt zo’n aanpak, alleen in mijn beleving maar voor heel even. Wie de ui niet alleen van de schil ontdoet maar ook de verschillende lagen durft te pellen komt vaak een hele andere wereld tegen. Waarin het werkelijke probleem woont.

Vaak gebeurt het als die kern eenmaal is benoemd en vooral herkend partijen zelf in staat zijn om de mooiste en meest creatieve oplossingen voor hun geschil te bedenken. Daar hoeft de mediator dan meestal alleen maar vriendelijk bij te kijken.

In het heetst van de strijd hebben partijen het alleen maar over hun standpunten. "Ik eis loonsverhoging". Dat is de buitenste laag van de ui. Daaronder zit een overtuiging, vaak een algemene norm. "Als je zo hard werkt als ik is een hoger salaris logisch". Een laagje dieper in de ui zit het persoonlijke belang. Wat brengt het je als je meer loon ontvangt? "Dan voel ik me beter gewaardeerd".

Nog verder in de ui. Stel dat je voor hetzelfde geld blijft werken, wat is dan jouw grootste zorg? "Dan eh .. voel ik me niet gewaardeerd". Waardoor we bij de kern van de ui zijn. Op wat voor manier raakt jou dit persoonlijk? "Ik werk me helemaal rot en mijn baas ziet me niet".

Wie als mediator de ui op deze manier ook bij de werkgever afpelt stelt  beide partijen in staat om hier en nu een degelijke en langdurige deal te treffen. Zonder water bij de wijn.

En vooral: zonder tranen.


Hits: 4317 keer Laatst aangepast op zondag, 17 mei 2015 13:33
  Bob Heeren | mediator

Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.

Laat een reactie achter

Zorg ervoor dat u de verplichte (*) velden invult waar dit is aangegeven. HTML code is niet toegestaan.

Contact

BOBHEEREN.NL
Warande 21
2404 HR Alphen aan den Rijn
06 51 557 717
Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.
www.bobheeren.nl

Podiumnieuws

U bevindt zich hier: Home Mediation Mediation Ui-stekend