Mediation

 Bethlehem Bethlehem Auteursrecht: spaxia / 123RF Stockfoto
    Bob Heeren | mediator
Door Op 25 december 2014 In Mediation 0 Comment

Eeuwige Kerst. Niet noodzakelijk zo.

Precies dertig jaar gelden werd “Eeuwige Kerst” uitgebracht. Een ruim zes minuten durend lied, uitgevoerd door Anny Schilder, Het Goede Doel, De Stem des Volks en Kinderen voor Kinderen.

De opbrengst van de song kwam ten goede aan de VARA Speelgoedactie, voor kinderen in tehuizen. Tijdens een mediation tussen familieleden dacht ik aan die door Henk Westbroek en Henk Temming geschreven kersthit.

“Op derde Kerstdag gaan alle deuren open, kon het maar altijd Kerstmis zijn, op vierde Kerstdag gaan alle wapens roesten, op vijfde Kerstdag groeit graan in de woestijn”. Ik vroeg me af of dat nou werkelijk zo is. Dat mensen het liefste alle dagen vrede willen. Ik denk het niet.

Of: misschien willen we het wel, maar kunnen we het niet. Omdat er nou eenmaal dualiteit in het leven is. Donker en licht,  goed en kwaad,  hard en zacht, plus en min. Men zegt wel eens dat het ene niet zonder het andere kan bestaan. Dat we het licht niet zouden kunnen zien als we het donker niet zouden kennen.

Tijdens de mediation observeerde en luisterde ik vooral. Dat kwam ook omdat er nogal wat spanning bij de deelnemers was die naar een uitweg zocht. Als er eens een stilte viel herformuleerde ik met als doel, dat de deelnemers positiever naar elkaar en naar het probleem zouden kijken. Met als doel hun individuele en gemeenschappelijke zorgen en belangen in kaart te brengen. Zodat ze daarover zouden kunnen onderhandelen tot een voor elk van hen optimaal resultaat.

Dit proces van heretiketteren werd soms verstoord doordat de deelnemers hun eigen gedachten en vooral ook die over de ander als absolute waarheid aannamen. Ik dacht aan mijn eerste college Inleiding in het Recht van professor Hans Franken. "Herinnert u zich bij alles, dames en heren, als u het recht beoefent, de woorden van Ira Gershwin uit Porgy and Bess. It ain't necessarily so". 

Kon het maar altijd zo zijn dat iedereen weet dat een Eeuwige Kerst niet noodzakelijk is. Als iedereen weet dat alles niet noodzakelijk zo is.
Hits: 2712 keer Laatst aangepast op zaterdag, 27 december 2014 19:46
  Bob Heeren | mediator

Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.

Laat een reactie achter

Zorg ervoor dat u de verplichte (*) velden invult waar dit is aangegeven. HTML code is niet toegestaan.

Contact

BOBHEEREN.NL
Warande 21
2404 HR Alphen aan den Rijn
06 51 557 717
Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.
www.bobheeren.nl

Podiumnieuws

U bevindt zich hier: Home Mediation Mediation Eeuwige Kerst. Niet noodzakelijk zo.