Mediation

Auteursrecht: spaxia / 123RF Stockfoto Auteursrecht: spaxia / 123RF Stockfoto
    Bob Heeren | mediator
Door Op 05 oktober 2014 In Mediation 0 Comment

Blikopener

Van de mediator wordt gezegd dat hij lui, dom en dakloos moet zijn. Oftewel: hij moet het werken aan partijen overlaten, hij moet veel willen weten en hij moet onafhankelijk en neutraal zijn. 

Als "domme" mediator stel ik graag een open vraag. Het voordeel daarvan is bovendien dat het antwoord van de ander komt (zodat ik lui kan zijn) en dat ik mij niet van te voren aan een bepaald antwoord bind (wat mijn onafhankelijkheid en neutraliteit versterkt).

Een open vraag begint met:

·      Wie

·      Wat

·      Waar

·      Wanneer

·      Hoe 

en dus liever niet met “waarom” want dat woord wordt vaak impliciet als een verwijt gehoord. Ik vraag dus bijvoorbeeld: “Hoe kijk jij naar jullie situatie?” en luister.

Wie wat wil weten stelt een vraag. Maar de vraag daarachter is of degene die wat wil weten wel open staat voor het antwoord. Bij een conflict is dat vrijwel nooit het geval. Daarom is het in een mediation ook zo belangrijk om van alle partijen eerst de ruwe, ongepolijste informatie te kennen, zonder meteen naar oplossingen te sturen. Een open vraag begint met een goede formulering. Maar dat is slechts het halve werk. De stem of intonatie kan namelijk een antwoord suggereren. En dan is de vraag niet meer open.

Ook het non verbale gedrag van de vragensteller kan een antwoord “verraden”. Bijvoorbeeld als je vraagt: “Hoe kijk jij naar jullie situatie?” en “nee” schudt. De mediator maakt zijn mind leeg en stelt de open vraag. Kort en krachtig. Om er heel veel informatie voor terug te krijgen die van belang kan zijn om partijen een uitweg in hun conflict te laten vinden.

Een open vraag is daarmee a joy forever. Voor wie zijn blik wil verruimen en open staat voor ieder antwoord. Hoe onverwacht misschien ook.

Hits: 2379 keer Laatst aangepast op zondag, 12 oktober 2014 16:04
  Bob Heeren | mediator

Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.

Laat een reactie achter

Zorg ervoor dat u de verplichte (*) velden invult waar dit is aangegeven. HTML code is niet toegestaan.

Contact

BOBHEEREN.NL
Warande 21
2404 HR Alphen aan den Rijn
06 51 557 717
Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.
www.bobheeren.nl

Podiumnieuws

U bevindt zich hier: Home Mediation Mediation Blikopener