Mediation

    Bob Heeren | mediator
Door Op 08 maart 2014 In Mediation 0 Comment

Niet bij boter alleen

Een paar weken nadat het Nederlands elftal in 1990 door een 2-1 nederlaag tegen Duitsland was uitgeschakeld voor de wereldtitel verscheen een opmerkelijke reclame van Echte Boter in de media.

Want wie zaten er gebroederlijk samen aan een rijk gevulde ontbijttafel? Juist: Rudi Völler en Frank Rijkaard, de kemphanen die tijdens de in Milaan gespeelde wedstrijd allebei uit het veld waren gestuurd. Rijkaard spuugde Völler en kreeg daardoor de bijnaam “De lama”.

“Alleen met echte boter krijg je ze weer aan tafel”, luidde de boodschap van de reclame. Ik moet er vaak aan denken als ik in zakelijke geschillen de reden (of beter: het excuus) van partijen hoor om niet met elkaar in gesprek te gaan onder leiding van een professionele registermediator.

“Ik moet dan toegeven en dat wil ik niet”. 

Mediation betekent dat je volledig jouw verhaal mag doen, met alles wat daarbij in eerste instantie vaak niet gezegd wordt. Dat lijkt fantastisch. Wie wil nou niet dat er volledig naar hem of haar wordt geluisterd? Maar dat is misschien “stiekem” ook een beetje eng. 

Daarom kiezen veel mensen er voor om te gaan vechten waardoor ze zich nog een tijdachter hun boosheid kunnen verschuilen. Dat is niet goed of slecht. Het is wel goed om eens na te gaan of dat bij jou ook zo werkt. Want het enige wat je in mediation moet “toegeven” is dat je belooft dat je naar de ander zult luisteren.

Overwinnen beide partijen zichzelf, dan kan het niet anders dat er met een goede mediator “beweging” ontstaat. En komt daar geen deal uit, dan is er altijd nog de rechter.

Echte boter. Echte mensen. Zitten ze aan tafel, dan is het werk al bijna gedaan. 

En of ze aan tafel komen? Zeg nooit "nooit" (Sag niemals "niemals").

Hits: 5586 keer Laatst aangepast op zaterdag, 08 maart 2014 18:47
  Bob Heeren | mediator

Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.

Laat een reactie achter

Zorg ervoor dat u de verplichte (*) velden invult waar dit is aangegeven. HTML code is niet toegestaan.

Contact

BOBHEEREN.NL
Warande 21
2404 HR Alphen aan den Rijn
06 51 557 717
Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.
www.bobheeren.nl

Podiumnieuws

U bevindt zich hier: Home Mediation Mediation Niet bij boter alleen