Mediation

    Bob Heeren | mediator
Door Op 03 september 2013 In Mediation 0 Comment

Ruzie met je vrouw? Maak het goed met de buurman!

Een klassieke mediation kent een mediator (M) en twee partijen (A en B). We noemen dit een Triade. Een Triade is een relatie van drie personen. Een drie-eenheid.

Het bijzondere van een Triade is dat er tussen die drie personen krachten spelen die hun gezamenlijke verhouding beïnvloeden. Voor een bemiddelaar is dat interessant om te weten om er positief gebruik van te kunnen maken.

Heb ik het hierna over een "vriend" dan bedoel ik dat de relatie goed is. Voor vijand is het andersom. Uiteraard gaat dit voor mannen en voor vrouwen op. Een vriend is dus ook een vriendin en een vijand is een vijandin.

Het krachtenspel van een Triade werkt zo.

Mensen streven naar harmonie. Dus: de vriend van mijn vriend is mijn vriend. De vijand van mijn vriend is mijn vijand. De vijand van mijn vijand is mijn vriend.

Dat zijn allemaal Triades in balans. Als iemand jouw vriend iets aandoet heb je iets tegen die persoon. Dus: vde ijand van jouw vriend is jouw vijand.

Voor wie het wiskundig wil benaderen: noem mijn vriend "plus" en mijn vijand "min". De vriend van mijn vriend is mijn vriend (plus maal plus is plus). De vijand van mijn vriend is mijn vijand (min maal plus is min). De vijand van mijn vijand is mijn vriend (min maal min is plus).

In een mediation heeft de mediator een normale band met de partijen. De partijen zelf zijn elkaars vijanden. Vanuit de mediator gezien is het dus: de vijand (A) van mijn (M) vriend (B) is mijn vriend (A).

Min maal plus zou min moeten zijn maar is hier dus plus.

En daarom is er sprake van een Triade die uit balans is. Het is een natuurwet en het volgt uit de systeemtheorie dat alles wat uit balans is de neiging heeft om weer in balans te komen. Let wel: in balans kan ook betekenen dat alle "leden" van een Triade elkaars vijand zijn.

In het voorbeeld van de mediation betekent dit dat als M een goede relatie houdt met A én B op A en B de systemische druk komt te liggen om ook weer vrienden te worden. De Triade streeft immers naar balans.

Als A en B echter blijven weigeren om hun conflict op wat voor manier op te lossen en dus "vrienden" worden zal de druk de andere kant opgaan. Let wel: A en B zijn in dit geval ook "vrienden" als ze besluiten een regeling te treffen waardoor ze uit elkaar gaan.

Maar als A en B blijven steken in hun boosheid naar elkaar toe werkt de systemische druk de andere kant uit. En zullen A en B de neiging hebben om M tot hun vijand te maken. Waardoor er immers ook weer balans in de Triade kan ontstaan.

Voor wie het een beetje duizelt: let eens op groepen van drie.

In het voorbeeld van de mediation: A en B behoren ongetwijfeld samen ook tot een andere Triade. Dat betekent dat er dus een andere derde is (die we even "D" noemen) die in plaats van de mediator dit "driemanschap" completeert.

Ga eens na hoe de relaties in die Triade liggen. Het oplossen van de relatie tussen bijvoorbeeld A en D zou systemische druk op A en B kunnen leggen om toch ook samen maar een regeling voor hun geschil te treffen.

Dat klinkt toch als een ABC'tje?

Hits: 12593 keer Laatst aangepast op dinsdag, 03 september 2013 18:15
  Bob Heeren | mediator

Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.

Laat een reactie achter

Zorg ervoor dat u de verplichte (*) velden invult waar dit is aangegeven. HTML code is niet toegestaan.

Contact

BOBHEEREN.NL
Warande 21
2404 HR Alphen aan den Rijn
06 51 557 717
Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.
www.bobheeren.nl

Podiumnieuws

U bevindt zich hier: Home Mediation Mediation Ruzie met je vrouw? Maak het goed met de buurman!