Mediation

    Bob Heeren | mediator
Door Op 20 mei 2013 In Mediation 0 Comment

Mediation komt rap

Als het aan Tweede Kamerlid Ard van der Steur ligt krijgen we binnenkort een Wet Registermediator, een Wet bevordering van mediation in het burgerlijk recht en een Wet bevordering van mediation in het bestuursrecht.

Op internetconsultatie.nl/mediation is de concept regeling na te lezen die op 26 april jl. is ingediend en waarover dus nog uitvoerig moet worden gedebatteerd in democratisch Nederland. Maar het begin is er. Interessant in de wetten tot bevordering van mediation in burgerlijk recht (geschillen tussen burgers) en bestuursrecht (geschillen met de overheid) is dat mediation een min of meer verplicht voorportaal voor de rechter wordt.

In de dagvaarding die de procedure naar burgerlijk recht inleidt moet bijvoorbeeld worden vermeld of mediation "beproefd" is en zo nee – waarom men dat niet heeft gedaan (waarna de rechter het alsnog kan bevelen). Ook interessant is de mogelijkheid om bepaalde onderdelen van het geschil tussen partijen in mediation langs electronische weg aan de kantonrechter voor te leggen.

Ook nu bestaat die mogelijkheid overigens al – om een bepaalde kantonrechter te vragen uitspraak te doen over bepaalde zaken die partijen verdeeld houdt (een soort arbitrage door de kantonrechter) – en straks kan dat zelf met behulp van een mobiele telefoon of iPad gebeuren.

In het bestuursrecht wordt volgens het voorstel gewerkt met de "ja, tenzij" gedachte – in beginsel mediation, tenzij dat niet mogelijk is.

Het interessante van mediation is en blijft, dat niemand "verplicht" is om vooraf al water bij de wijn te doen. En evenmin bestaat die verplichting om dat tijdens of aan het einde van die mediation te doen. De ervaring met mediation – en die heb ik in zaken die arbeid en onderneming betreffen inmiddels in ruime mate – is echter dat als partijen elkaar werkelijk gaan verstaan en als dus alle "ruis" en onduidelijkheden of misverstanden verdwijnen, de oplossingen als het ware vanzelf "binnen vallen". Vaak nog mooier dan je tevoren zou kunnen bedenken.

De wet Registermediator bepaalt wie zich "RegM" mag noemen. De gelukkige moet een eed of belofte afleggen en er wordt toezicht uitgeoefend op het bijhouden van theoretische kennis en van praktische vaardigheden.

Het is nog niet zover, maar de ontwikkeling is duidelijk. Steeds luider wordt de roep om snellere duidelijkheid in conflicten. Mediation is daarvoor een prima mogelijkheid. Wie niet langer wil wachten gaat nu al conflicten aanpakken op een snellere wijze dan via de reguliere weg. De mogelijkheden zijn legio.

 

Hits: 2681 keer Laatst aangepast op maandag, 20 mei 2013 13:33
  Bob Heeren | mediator

Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.

Laat een reactie achter

Zorg ervoor dat u de verplichte (*) velden invult waar dit is aangegeven. HTML code is niet toegestaan.

Contact

BOBHEEREN.NL
Warande 21
2404 HR Alphen aan den Rijn
06 51 557 717
Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.
www.bobheeren.nl

Podiumnieuws

U bevindt zich hier: Home Mediation Mediation Mediation komt rap