Schrijver & blogger

Auteursrecht: mihtiander / 123RF Stockfoto Auteursrecht: mihtiander / 123RF Stockfoto

Nieuwsgierig Nieuwjaar

Tijdens de jaarwisseling dacht ik aan de schrijver Daan Zonderland. In mijn jeugd las ik een omnibus. Een verzamelband met daarin meerdere boeken van dezelfde auteur.

Hoofdpersonen waren een zekere Jeroen en een professor Zegellak. Mooie verhalen uit de jaren ’40 en ’50 van de vorige eeuw. In een van de avonturen kwam een deur voor die, na te zijn geopend, meteen toegang gaf tot een volstrekt andere wereld. Een soort voorloper van perron negen drie kwart van waaraf Harry Potter naar Zweinstein placht te vertrekken.

Ik vond dat als kleine jongen al een fascinerend gegeven. Dat je zomaar in en uit kon lopen bij een heel ander Universum. In zekere zin is de virtuele deur van Daan Zonderland inmiddels door het internet ontstaan. We kunnen elkaar zien en spreken alsof we naast elkaar zitten, ook al zijn we fysiek mijlenver gescheiden.

Ik vroeg me, tijdens de onvermijdelijke mijmering bij de overgang naar een nieuw kalenderjaar, af, hoe het zou zijn als zo'n deur van Daan niet naar een andere wereld, maar direct naar de toekomst zou kunnen leiden. Dat je dus even achterin het boek zou kunnen kijken, stiekem de film vooruit zou kunnen spoelen of een vluchtige blik op een app zou kunnen werpen om te zien wat er staat te gebeuren wat jij nog niet weet.

Als ik heb gezien dat mijn favoriete voetbalclub heeft verloren, kijk ik niet graag naar de samenvatting. Ik neem dan steeds een voorschot op wat onvermijdelijk wordt. Kijk ik de wedstrijd live, is het anders. In ieder moment ligt de hoop op vreugde besloten en gelijktijdig de mogelijkheid van een tegenvaller. Wat mij betreft gaat die metafoor ook op voor meer serieuze onderwerpen van het leven.

Weten wat de toekomst brengt impliceert dat je minder in het moment kunt zijn. Maar het verleden is voorbij en de toekomst moet nog beginnen.

Ik blijf dus liever nieuwsgierig dit jaar. 


Hits: 2093 keer Laatst aangepast op zaterdag, 10 januari 2015 16:05
  Bob Heeren | schrijver & blogger

Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.

Nieuwste van Bob Heeren | schrijver & blogger

1 Reactie

 •  

  Beste Bob,
  na dit kleurrijke verhaal kan ik je alleen nog maar een fantastisch 2015 wensen in zowel letterlijke als figuurlijke zin !
  Dank voor de inspirende blogs die ik telkens weer met veel genoegen lees.
  Hartelijke groet,
  Lia van Schaijk

  Rapporteren

Laat een reactie achter

Zorg ervoor dat u de verplichte (*) velden invult waar dit is aangegeven. HTML code is niet toegestaan.

Contact

BOBHEEREN.NL
Warande 21
2404 HR Alphen aan den Rijn
06 51 557 717
Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.
www.bobheeren.nl

Podiumnieuws

U bevindt zich hier: Home Schrijver & blogger Nieuwsgierig Nieuwjaar