Anderhandelen

    Bob Heeren | anderhandelaar
Door Op 18 augustus 2013 In Anderhandelen 0 Comment

Nooit te laat voor een gelukkige jeugd

Op 25 juni 2013 zong ik in Diligentia (zie bij zanger/presentator) mijn zelf geschreven tekst "Den Haag" op de melodie van "Sex Bomb" van Tom Jones. De gedachte achter dat lied is ongelofelijk NLP (Neuro Linguïstisch Programmeren).


 Dit heeft te maken met een door anderen vaak ook geciteerde (of simpelweg overgenomen) quote van de oprichter van NLP, Richard Bandler.

Die zei: "Het is nooit te laat voor een gelukkige jeugd". Waarmee hij bedoelde dat je het verleden niet kunt veranderen, maar jouw waarneming daarvan wél. Dat is een interessante en vooral troostende gedachte voor iedereen die met pijn uit het verleden kampt. Er is een uitweg!

NLP staat voor:

Neuro: innerlijke ervaringen door ons zenuwstelsel gegeven
Linguïstisch: het ordenen van die ervaringen door middel van taal
Programmeren: het organiseren van deze ervaringen

Onderzoeker en NLP trainer Robert Dilts bracht z.g. neurologische niveaus in kaart.

Van "boven" naar "onder" betreffen deze:

Missie
Identiteit
Overtuigingen, normen & waarden
Vermogens
Gedrag
Omgeving

Een verandering in een hoger niveau heeft effect voor de niveaus daaronder. Omgekeerd geldt dat (dus) niet. Als voorbeeld: een verandering in gedrag heeft alleen effect op de omgeving, een wijziging in vermogens betekent dat het gedrag én de omgeving verandert. Om het maar niet over een wijziging van de missie van een persoon te hebben.

Verander je jouw levensdoel, jouw missie, dan wijzigt jouw identiteit, overtuigingen, normen, waarden, vermogens gedrag en ook jouw omgeving. Dat kun je doen met behulp van taal, waardoor jouw innerlijke ervaringen veranderen en die ook anders worden georganiseerd. In anderhandelen werk ik er dagelijks mee.

Het lied "Den Haag" gaat over het Paleis van Justitie in die stad. Een grauw, lomp, bouwwerk waarin veel verschillende emoties samenkomen in een doorgaans wat stijve en formele inrichting. Niet iets om je echt over te verheugen dus.

Als je het Paleis van Justitie daarentegen via de taal van een liedje als een tempel van gevoelens, van passie, van strijd, van overwinning en verlies, van lachen en tranen, van uitzinnige interacties gaat zien dan zal het gebouw zelf ook veranderen. Verander je overtuigingen en je weet wat er gebeurt. De omgeving verandert mee.

En dan zie je jezelf bijvoorbeeld met een donkere zonnebril op terwijl je op het puntje van het toneel van Diligentia zit en je hoopt dat je snel en soepel weer zult kunnen opstaan.

Hits: 25077 keer Laatst aangepast op zondag, 18 augustus 2013 15:21
  Bob Heeren | anderhandelaar

Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.

Laat een reactie achter

Zorg ervoor dat u de verplichte (*) velden invult waar dit is aangegeven. HTML code is niet toegestaan.

Contact

BOBHEEREN.NL
Warande 21
2404 HR Alphen aan den Rijn
06 51 557 717
Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.
www.bobheeren.nl

Podiumnieuws

U bevindt zich hier: Home Anderhandelen Nooit te laat voor een gelukkige jeugd