Anderhandelen

    Bob Heeren | anderhandelaar
Door Op 25 februari 2013 In Anderhandelen 2 reacties

Wat zeg je als er een crisis-is

Zomaar een gokje: het woord "crisis" staat in de top tien van meest gebruikte woorden anno nu. Wat meldt het woordenboek? Een crisis is noodsituatie. Een recessie. Een toestand van geestelijke onevenwichtigheid. Spreken we over de crisis in Griekenland dan is dat volgens velen de moeder van alle crisissen.

Maar wat betekent crisis eigenlijk in het Grieks? Niks noodsituatie, recessie of geestelijk uit je evenwicht zijn! Crisis in het Grieks is een "moment van de waarheid" of een "opening naar de toekomst". Tijd voor reflectie dus, voor bezinning. Een gelegenheid om keuzes te maken die van groot belang zijn.

Het is waarschijnlijk daarom dat je vaak leest dat een crisis een kans is. Een kans op iets nieuws. Een mogelijkheid om anders te handelen dan voorheen. Dat alleen al kan heel verfrissend zijn.

Ik gaf de cursus Anders Communiceren aan een bedrijf dat zich bewust is van de crisis. Juist om een noodsituatie te voorkomen moest er nu al bezuinigd worden en was het ook tijd voor een herbezinning op kwaliteit. En vooral: op bezieling. Dat betekende dat er met iedereen gesproken moest worden. Door directeuren en managers. Er zou slecht nieuws te melden zijn. En hoopvol nieuws. Er zouden noodsituaties komen en wellicht ook toestanden van geestelijke onevenwichtigheid. En vooral openingen naar de toekomst.

Het lijkt niet makkelijk om mensen in beweging te krijgen als je het woord "crisis" in de gebruikelijke, sombere betekenis beziet. Met de Griekse variant wordt het anders. In een intensieve sessie sprak ik met de mensen die met hun collega's in gesprek zouden moeten gaan. Over hun eigen rol daarin. En over de mogelijke reacties van de anderen.

Over de kracht van luisteren. Van de stilte, voor wie die durft te laten vallen. Over de impact van het stellen van de juiste vragen. Over verbinding maken met de ander én over het geven van duidelijkheid. Over gevoel én over juridische zaken. Want het blijft toch altijd hart én hoofd. In elke zakelijke context.

Wie Anders kan Communiceren maakt van een Nederlandse crisis een Griekse crisis.

Als je begrijpt wat ik bedoel.

Hits: 4606 keer Laatst aangepast op dinsdag, 26 februari 2013 19:58
  Bob Heeren | anderhandelaar

Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.

2 reacties

 •   Linda
  Linda 25 februari 2013 Reactielink
   

  De woorden 'Griekse crisis' hebben opeens een hele andere lading gekregen. Mooi!

  Rapporteren
 •   Marieke
  Marieke 25 februari 2013 Reactielink
   

  Wat een leuk en verfrissend stukje Bob.Geeft hoop en vertrouwen!

  Rapporteren

Laat een reactie achter

Zorg ervoor dat u de verplichte (*) velden invult waar dit is aangegeven. HTML code is niet toegestaan.

Contact

BOBHEEREN.NL
Warande 21
2404 HR Alphen aan den Rijn
06 51 557 717
Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.
www.bobheeren.nl

Podiumnieuws

U bevindt zich hier: Home Anderhandelen Wat zeg je als er een crisis-is