Advocatuur

    Bob Heeren | advocaat
Door Op 17 november 2019 In Advocatuur 0 Comment

Werkgever wordt wakker

Tip: beëindig slapende dienstverbanden voor 1 januari 2020. Dit naar aanleiding van de uitspraak van de Hoge Raad van 8 november 2019. 

Uit die beslissing volgt dat een werkgever bij een slapend dienstverband op grond van goed werkgeverschap:
  • een voorstel van de werknemer tot ontslag moet accepteren,
  • waarbij de werkgever aan de werknemer een vergoeding betaalt.
Die vergoeding is gelijk aan de wettelijke transitievergoeding per de dag waarop de werknemer (ten minste) twee jaar ziek is geweest. Die periode wordt de 'wachttijd' voor de werkgever genoemd omdat deze de werknemer pas daarna kan ontslaan.

De Hoge Raad heeft opgemerkt dat hoogte van de vergoeding voor slapende werknemers geen verband houdt met het bedrag dat de werkgever na 1 april 2020 van het UWV kan terugvragen. Daar schuilt mogelijk een gevaarlijke adder onder het gras voor werkgevers.

Op grond van de Wet Compensatie Transitievergoeding (WCT) die per 1 april 2020 in werking treedt, betaalt het UWV aan de werkgever een bedrag terug als:
  • de vergoeding volledig aan de werknemer is betaald en
  • de werkgever binnen zes maanden na die betaling een aanvraag heeft gedaan.
Voor bedragen die sinds 1 juli 2015 door de werkgever zijn betaald, geldt dat deze voor 1 april 2020 moeten zijn voldaan en dat de aanvraag voor 1 oktober 2020 is ingediend.

Op 1 januari 2020 treedt de Wet Arbeidsmarkt in Balans (WAB) in werking. Daarin staat een nieuwe formule die doorgaans tot een lagere transitievergoeding leidt. Bovendien vervalt per die datum een overgangsregeling voor werknemers van vijftig jaar en ouder met meer dan tien dienstjaren, die daardoor recht hebben op een fors hogere transitievergoeding. In de WAB staat overgangsrecht voor het recht van werkgevers op terugbetaling door het UWV. Daaruit volgt dat als de nieuwe rekenregels voor de transitievergoeding van kracht zijn, die regels ook door het UWV worden toegepast bij de berekening van het bedrag dat de werkgever terugkrijgt. 

Wie dus een arbeidsovereenkomst in 2020 beëindigt waarvan de wachttijd voor 2020 is geëindigd, loopt dus de aanzienlijke kans minder terug te krijgen van het UWV dan aan de werknemer is betaald. Of moet worden betaald. 

Daarom werkgevers: ga akkoord met een voorstel van de werknemer om aan deze de transitievergoeding die is berekend per de datum van het einde van de wachttijd te betalen. Kom desnoods termijnbetalingen overeen, maar zorg ervoor dat het volledige bedrag voor 1 april 2020 is voldaan.

En verder: laat de arbeidsovereenkomst voor 1 januari 2020 eindigen, met onmiddellijke ingang. Een opzegtermijn is niet nodig. Gebruik daarvoor een vaststellingsovereenkomst die werkgever en werknemer tekenen. Met dat document zal het UWV vanaf 1 april 2020 de volgens het huidige recht berekende (hogere) transitievergoeding gaan terugbetalen.

De situatie vanaf 1 januari 2020 is nog onzeker. De Hoge Raad heeft op 8 november 2019 aangegeven dat de werkgever de transitievergoeding moet betalen per de datum van het einde van de wachttijd. Dat is in principe de hogere vergoeding. De Hoge Raad heeft niets geschreven over het overgangsrecht. Integendeel. De Hoge Raad heeft bepaald dat de betalingsverplichting van de werkgever niets te maken heeft met de vraag wat de werkgever terugkrijgt van het UWV.

Dat zou kunnen betekenen dat een werkgever in 2020 niet kan stellen dat een aanbod van een slapende werknemer tot ontslag alleen moet worden geaccepteerd als de werkgever de nieuwe (lagere) vergoeding betaalt. Totdat de Hoge Raad een nieuwe beslissing afgeeft, is de kans maximaal dat de werkgever de hogere vergoeding moet betalen. En dat deze in 2020 alleen de lagere vergoeding van het UWV terugkrijgt.

In dat geval zal de werkgever werk moeten maken van de uitzondering die de Hoge Raad formuleert. Namelijk dat de werkgever de slapende werknemer niet hoeft te ontslaan als er een reële kans op re-integratie is. Maar vaak is dat geen optie meer.

Moraal van het verhaal: wie tot de Hoge Raad met iets nieuws komt geen onnodige risico’s wil lopen, wikkelt slapende dienstverbanden nu af. Dat kost geld, maar dat komt terug.

En dat is toch een gedachte om lekkerder op te kunnen slapen.
Hits: 687 keer Laatst aangepast op donderdag, 21 november 2019 18:06
  Bob Heeren | advocaat

Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.

Laat een reactie achter

Zorg ervoor dat u de verplichte (*) velden invult waar dit is aangegeven. HTML code is niet toegestaan.

Contact

BOBHEEREN.NL
Warande 21
2404 HR Alphen aan den Rijn
06 51 557 717
Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.
www.bobheeren.nl

Podiumnieuws

U bevindt zich hier: Home Advocatuur Advocatuur Werkgever wordt wakker