Advocatuur

    Bob Heeren | advocaat
Door Op 19 september 2018 In Advocatuur 1 Reactie

Tering naar de functionering

Achmea schaft het beoordelingssysteem af voor haar 12.000 werknemers. In plaats daarvan gaan collega’s elkaar vanaf 1 januari 2019 feedback geven.

De teams bepalen zelf of en hoe ze die feedback bijhouden. Via 360 graden tools bijvoorbeeld, waarmee meerdere mensen vanuit verschillende invalshoeken hun mening geven.

Ik vraag me af hoe effectief dat zal zijn. Over het algemeen vinden mensen het namelijk moeilijk om ‘slecht nieuws’ te brengen. En al helemaal als je dat aan een collega moet geven met wie je samenwerkt. Dan hang je de vuile was maar liever niet buiten. Of draai je er omheen.

Maar: uit studie is gebleken dat functioneringsgesprekken veel geld kosten en vaak veel frustraties bij de medewerkers opleveren. En willekeur. Zo worden mannen vaak beter beoordeeld dan vrouwen. En hebben brutalen ook hier de halve wereld. Verder blijft beoordelen ook als je wél functioneringsgesprekken houdt mensenwerk, waarbij percepties of onderbuikgevoelens maar al te vaak als onweerlegbare feiten gepresenteerd worden.

De gedachte van Achmea is mooi. Ze gunnen hun medewerkers autonomie en vrijheid. Achmea wil zo de nadruk leggen op wat goed gaat, in plaats van op fouten te wijzen. Het is een gegeven dat mensen daardoor meer leren.

De rechter zal alleen nog aan het nieuwe systeem moeten wennen.

Zeker als het gaat om een werknemer die niet doet wat wordt verwacht. Of die niet in een team past. De rechter kan het arbeidscontract pas beëindigen als daar een wettelijke reden voor is. Bijvoorbeeld: als de werknemer ongeschikt is voor de arbeid. Dat doet de rechter alleen als die ongeschiktheid vastligt in een schriftelijk of elektronisch dossier. Daaruit moet dan bovendien blijken dat de werknemer op tijd is ingelicht en voldoende kans op verbetering heeft gekregen. Dat de werkgever daarbij heeft geholpen én er geen andere, meer passende functie voor de werknemer is. 

Dat is nogal wat. Bovendien is het de vraag of dit alles wel uit alleen collegiale feedback van alle kanten kan volgen. Het belangrijkste blijft daarom dat de werkgever goed en op tijd en schriftelijk communiceert. Dat is een kunst apart, waarvan werkgevers weleens al te makkelijk denken dat ze die beheersen.

Als het afschaffen van functioneringsgesprekken betekent dat je juridisch relevante schriftelijke communicatie met werknemer laat versloffen, dan is dat vragen om problemen.

Functioneringsproblemen.

Waardoor je als organisatie zomaar een ernstige ziekte zou kunnen oplopen.
Hits: 2003 keer Laatst aangepast op woensdag, 19 september 2018 20:13

1 Reactie

 •   Cees Ahsmann
  Cees Ahsmann 20 september 2018 Reactielink
   

  Beste Bob,
  Wederom een haarscherpe analyse.

  Overigens:Een machine functioneert of niet.
  Hoe zou het zijn als we het woord "functioneringsgesprek" vervangen voor "reflexiegesprek" of "toekomstgesprek"?
  Grote groet,
  Cees

  Rapporteren

Laat een reactie achter

Zorg ervoor dat u de verplichte (*) velden invult waar dit is aangegeven. HTML code is niet toegestaan.

Contact

BOBHEEREN.NL
Warande 21
2404 HR Alphen aan den Rijn
06 51 557 717
Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.
www.bobheeren.nl

Podiumnieuws

U bevindt zich hier: Home Advocatuur Advocatuur Tering naar de functionering