Advocatuur

    Bob Heeren | advocaat
Door Op 16 mei 2018 In Advocatuur 0 Comment

Directeur: daar is de deur!

Wie tot bestuurder van een bv wordt benoemd moet goed opletten. In de praktijk zijn er twee soorten bestuurders. De ene is een gewone werknemer.

Die heeft de wettelijke ontslagbescherming. De statutair bestuurder heeft dat niet of nauwelijks. Deze directeur wordt (meestal) door de algemene vergadering van aandeelhouders (AvA)  benoemd. De statutair bestuurder staat in het handelsregister van de Kamer van Koophandel  en draagt verantwoordelijkheid voor het beleid van de bv.

Zo’n directeur is relatief makkelijk te ontslaan.

Hoe komt zo’n ontslag tot stand? De AvA volgt de regels die in de statuten van de bv staan. Dat moet exact gebeuren. De statutair bestuurder wordt gehoord op het voorgenomen ontslag. Gebeurt dat niet, dan kan de directeur dat ontslag aanvechten. Als de statutair bestuurder zich heeft kunnen verweren, dan kan de AvA hem of haar ontslaan. Zonder dat daarvoor toestemming nodig is van de rechter, het UWV of de statutair bestuurder. Alleen: als de directeur arbeidsongeschikt is door ziekte, dan moet de AvA wachten totdat deze weer beter is.

De statutair bestuurder heeft na het ontslag recht op:
  • loon en vakantiegeld over de opzegtermijn.
  • de wettelijke transitievergoeding als de arbeidsovereenkomst ten minste twee jaar heeft geduurd en de bestuurder niet ernstig verwijtbaar heeft gehandeld.
De directeur krijgt een aanvullende billijke vergoeding als de bv geen geldige reden voor het ontslag heeft of als de bv zich ernstig verwijtbaar heeft gedragen.

Het ontslag van een statutair bestuurder wordt vaak gebaseerd op een verschil van inzicht over het te voeren beleid. Daarvoor is enig schriftelijk dossier vereist  waaruit moet blijken dat de conclusie dat de directeur het veld moet ruimen niet te snel getrokken is. Is dat dossier in orde, dan krijgt de bestuurder geen aanvullende billijke vergoeding toegewezen.

Voor ernstig verwijtbaar handelen moet de AvA het wel heel bont maken. Een ontslag op staande voet dat later onterecht blijkt bijvoorbeeld. In zo’n geval kan ook het concurrentiebeding komen te vervalen.

Zowel de AvA als de statutair bestuurder moeten bij een ontslag dus goed nadenken. Er zitten behoorlijke juridische en strategische haken en ogen aan. Waarbij de minste fout tot grote gevolgen kan leiden.

Wie het helemaal goed wil doen maakt vooraf schriftelijke afspraken. Over de gouden handdruk bij ontslag, over de verplichting van de directeur om in dat geval de aandelen te verkopen en over de (formule voor de) koopprijs van die aandelen.

Zodat je door een deur de uitgang kunt vinden.
Hits: 2283 keer Laatst aangepast op woensdag, 16 mei 2018 17:42

Laat een reactie achter

Zorg ervoor dat u de verplichte (*) velden invult waar dit is aangegeven. HTML code is niet toegestaan.

Contact

BOBHEEREN.NL
Warande 21
2404 HR Alphen aan den Rijn
06 51 557 717
Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.
www.bobheeren.nl

Podiumnieuws

U bevindt zich hier: Home Advocatuur Advocatuur Directeur: daar is de deur!