Advocatuur

    Bob Heeren | advocaat
Door Op 08 februari 2018 In Advocatuur 0 Comment

Arbonaden

Zieke werknemers kosten tijd, geld en energie. Want wie weet de weg in onder andere het BW, de SUWI, de WIA en de vernieuwde Arbeidsomstandighedenwet?

Zonder gids is het gemakkelijk verdwalen in het web van de wetgeving. De eerste vraag is: betekent ziekte ook altijd arbeidsongeschiktheid? Alleen de bedrijfsarts kan daar het antwoord op geven. Dus niet de huisarts, specialist of andere (para)medisch deskundige.

De bedrijfsarts heeft een contract met de werkgever en wordt dus door die werkgever betaald. De werknemer die twijfelt aan de bedrijfsarts kan om het oordeel van een andere, onafhankelijke bedrijfsarts vragen. De bedrijfsarts van de werkgever moet de werknemer naar die andere bedrijfsarts doorverwijzen, tenzij er zware tegenargumenten zijn. Dit heet (ook) een second opinion en deze wordt (ook) door de werkgever betaald.

Second opinion

In de volksmond bestond het begrip ‘second opinion’ al langer. En het bestaat nog steeds, maar heeft betrekking op iets anders. Namelijk: op een deskundigenoordeel dat door ofwel de werkgever ofwel de werknemer aan het UWV wordt gevraagd.

Het gaat dan om de vraag of:

  • Een werknemer (gedeeltelijk) arbeidsongeschikt is of
  • Een werkgever of een werknemer de re-integratieverplichtingen goed nakomt of
  • Een werkgever passend werk voor de werknemer heeft
De kosten van dat deskundigenoordeel worden in principe gedragen door degene die het oordeel bij het UWV aanvraagt.

In de praktijk ontstaan hierover veel misverstanden en conflicten. Vooral als de ziekte en daardoor ook de (gedeeltelijke) arbeidsongeschiktheid van de werknemer niet alleen een medische, maar ook een psychische of emotionele oorzaak heeft.

In dat geval komt het vooral aan op de juiste communicatie. Die ontbreekt vaak als beide partijen zich geraakt voelen.

Consequenties

Zieke werknemers moeten twee jaar worden doorbetaald. De hoogte van het loon hangt af van wat in de arbeidsovereenkomst, de cao of door het gebruik is afgesproken.

Wie de spelregels tijdens re-integratie niet (goed) nakomt, draagt daarvan de consequenties die ook veel geld kunnen kosten. Zo kan een werkgever bijvoorbeeld het volledige loon van een werknemer inhouden als deze een dag per week passend werk kan doen en de werknemer daarvoor zonder geldige reden niet komt opdagen.

Het UWV kan een werkgever verplichten maximaal een derde jaar een fors deel van het loon van de werknemer door te betalen, als de werkgever niet op tijd naar andere mogelijkheden voor werkhervatting heeft uitgekeken dan alleen het eigen werk van de werknemer.

Zieke werknemers. Ze zorgen vaak voor juridische puzzels met een hoge psychologische en daardoor zeer gevoelige lading. Het zijn dossiers die mijn voorkeur hebben. Omdat ik geloof in de kracht van tijdige en tactische communicatie.

Daarbij geldt: wie de naden van de arbowetgeving kent, kan uit het web van die regels goed garen spinnen.

Hits: 1953 keer Laatst aangepast op vrijdag, 16 februari 2018 16:27

Gerelateerde items (op tag)

Laat een reactie achter

Zorg ervoor dat u de verplichte (*) velden invult waar dit is aangegeven. HTML code is niet toegestaan.

Contact

BOBHEEREN.NL
Warande 21
2404 HR Alphen aan den Rijn
06 51 557 717
Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.
www.bobheeren.nl

Podiumnieuws

U bevindt zich hier: Home Advocatuur Advocatuur Arbonaden