Advocatuur

UWV gebouw UWV gebouw
    Bob Heeren | advocaat
Door Op 12 september 2016 In Advocatuur 0 Comment

Arbodienstweigeraar

De ondernemer en de arbodienst zijn door de wet aan elkaar verbonden. Een gedwongen huwelijk, dus.

De Arbeidsomstandighedenwet bepaalt dat de werkgever een arbodienst moet inschakelen bij de re-integratie van zieke werknemers. Alleen die arbodienst beoordeelt of ziek zijn ook arbeidsongeschiktheid betekent. Daarnaast geeft de Arbodienst adviezen voor de terugkeer van de werknemer naar de werkplek. 

Als werkgever of werknemer het niet eens is met de visie van de arbodienst, kan het UWV een second opinion afgeven.

De ondernemer is verplicht om tijdens ziekte het loon maximaal twee jaar door te betalen. Daarna volgt een WIA-uitkering, tenzij het UWV vindt dat de werkgever onvoldoende aan de terugkeer van de werknemer in het arbeidsproces heeft gedaan.
In dat geval kan het UWV een loonsanctie opleggen. De ondernemer moet dan tot maximaal een jaar extra loon doorbetalen. Bovenop die eerdere twee jaar.

In het geval van zo'n loonsanctie is de ondernemer volgens de rechter zelf verantwoordelijk voor wat hij heeft gedaan of nagelaten bijj de re-integratie van zieke collega's. Hoewel de samenwerking tussen werkgever en arbodienst op de wet is gebaseerd, blijft sprake van een gewone overeenkomst van dienstverlening. Dat biedt de ondernemer kansen.

Het Gerechtshof Den Haag oordeelde op 26 juli 2016 in een zaak waarin een medewerker van de arbodienst de ondernemer niet op tijd had geadviseerd om een werkplek voor de arbeidsongeschikte werknemer buiten de onderneming van de werkgever te gaan zoeken. Het UWV legde een jaar extra loondoorbetaling aan de werkgever op. De werkgever stelde de arobodienst aansprakelijk wegens wanpresatie. De rechter gaf de werkgever gelijk. Omdat er een verband bestond tussen het niet gegeven advies door de arbodienst en de loonsanctie. De arbodienst werd veroordeeld tot het loon dat de werkgever na een periode van twee jaar aan de werknemer moest doorbetalen.

Daarom: wie arbodienst weigert, heeft niets aan gewetensbezwaren.
Hits: 2533 keer Laatst aangepast op maandag, 12 september 2016 21:42

Laat een reactie achter

Zorg ervoor dat u de verplichte (*) velden invult waar dit is aangegeven. HTML code is niet toegestaan.

Contact

BOBHEEREN.NL
06 51 557 717
Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.
www.bobheeren.nl

U bevindt zich hier: Home Advocatuur Advocatuur Arbodienstweigeraar