Advocatuur

Wetten DAS Auteursrecht: opolja / 123RF Stockfoto
    Bob Heeren | advocaat
Door Op 13 april 2016 In Advocatuur 0 Comment

Wetten DAS

In 2013 vond het Europese Hof van Justitie dat DAS de kosten van een advocaat moest betalen in een gerechtelijke procedure.

Daarbij maakte het niet uit of het ging om een zaak waarin het verplicht was een advocaat in te schakelen, of niet. Op 7 april 2016 kwamen daar twee schepjes van hetzelfde Europese Hof bovenop. Onder het begrip “gerechtelijke procedure” worden nu ook een ontslagzaak bij het UWV en een bezwaarprocedure bij het CIZ (Centrum Indicatiestelling Zorg) begrepen.

In het eerste geval gaat het om ontslag wegens bedrijfseconomische redenen of na twee jaar ziekte. In het tweede geval om een bezwaar tegen de door het CIZ al dan niet toegekende zorg.

Het aantal gevallen, waarin DAS en daarmee ook andere rechtsbijstandsverzekeraars de kosten van een “eigen” advocaat van de verzekerde moeten betalen is daarmee uitgebreid. Hoe hoog de vergoeding van die kosten is hangt overigens af van wat de polis van DAS daarover bepaalt.

Het verdienmodel van DAS is gebaseerd op zo veel mogelijk verzekerden die allemaal een relatief lage premie betalen, tegen zo weinig mogelijk bedrijfskosten. Om die reden schakelt DAS een eigen medewerker in als een juridisch conflict wordt gemeld. Dat kan een advocaat zijn, maar in veel gevallen is dat niet zo.

Op dat moment is een gerechtelijke procedure vaak nog niet aan de orde. Dus moet de verzekerde van DAS kiezen. Ofwel een eigen advocaat inschakelen en betalen. Met soms het gevolg dat verdere rechtsbijstandverlening op grond van de polis met DAS wordt uitgesloten. Ofwel “gratis” met een medewerker van DAS in zee gaan. En misschien aansturen op een procedure. 

In ieder geval staat vast dat de kosten van DAS door al deze uitspraken oplopen. Wedden dat de premies zullen stijgen?

Of zouden voor DAS andere wetten gelden?


Zie ook Stropdas Update


Hits: 1298 keer Laatst aangepast op woensdag, 13 april 2016 21:08

Laat een reactie achter

Zorg ervoor dat u de verplichte (*) velden invult waar dit is aangegeven. HTML code is niet toegestaan.

Contact

BOBHEEREN.NL
Warande 21
2404 HR Alphen aan den Rijn
06 51 557 717
Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.
www.bobheeren.nl

Podiumnieuws

U bevindt zich hier: Home Advocatuur Advocatuur Wetten DAS