Advocatuur

    Bob Heeren | advocaat
Door Op 08 juli 2015 In Advocatuur 1 Reactie

WhatsApp, doc?

De Wet Werk en Zekerheid (WWZ) tovert her en der een konijn uit de hoge hoed. Voorbeeld b.v. heeft een planner in dienst.

Hij heeft een contract voor vijf maanden. Er is ook een boekhouder met een jaarcontract en een secretaresse die een zieke collega vervangt.

De WWZ kent een aanzegverplichting. Die houdt in dat Voorbeeld b.v. uiterlijk een maand voordat een contract voor bepaalde tijd eindigt schriftelijk moet laten weten of het al dan niet wordt voortgezet. En zo ja: onder welke voorwaarden.

Voorbeeld b.v. heeft een aantal vragen:
  1. Wat gebeurt er als we niet of te laat aanzeggen?
  2. Geldt dat gevolg voor alle werknemers?
  3. Kunnen we er onderuit komen?
  4. Kunnen we ook anders dan schriftelijk aanzeggen?
Als Voorbeeld b.v. niets doet moet een maand salaris als vergoeding worden betaald. Of een bedrag naar rato als de aanzegging korter dan een maand voor het einde van het contract gebeurt.

De aanzegverplichting geldt voor contracten vanaf zes maanden. Dus niet voor de planner, maar wel voor de boekhouder. Verder geldt de aanzegverplichting alleen als een contract eindigt op een vaste kalenderdatum. Daarvan is bij de secretaresse geen sprake, omdat niet duidelijk is wanneer haar collega precies weer beter zal zijn. De secretaresse hoeft dus ook niet te worden aangezegd.

De werknemer die niet of te laat is aangezegd zal een verzoek bij de kantonrechter moeten indienen, uiterlijk twee maanden na het einde van het contract voor bepaalde tijd. Dit kan ook als Voorbeeld b.v. inmiddels een nieuw contract met die werknemer heeft gesloten! Als de werknemer het verzoek niet of te laat indient vervalt het recht op een vergoeding.

Mondeling aanzeggen is niet geldig. In dat geval moet Voorbeeld b.v. dus gewoon betalen. Aanzeggen per Whatsapp is door de rechter onlangs wel toegestaan. Dit gebeurde in een situatie waarin partijen elkaar vaker appten en de werknemer ook op die electronische aanzegging had geantwoord.

WWZ pillen
  1. Agendeer een aanzegverplichting.
  2. Neem de aanzegverplichting in de arbeidsovereenkomst op.
  3. Sluit een contract korter dan zes maanden.
  4. Rek tijd na het eindigen van het contract en negeer aanmaningen van de werknemer. Alleen een tijdig bij de rechter ingediend verzoekschrift telt.
  5. Communiceer – schriftelijk en electronisch - en check of de boodschap is of kan zijn ontvangenWWZ pillen: medicijnen tegen de gevolgen van nieuw ontslagrecht in de Wet Werk en Zekerheid (WWZ), i.s.m. de sectie Arbeidsrecht van RWV AdvocatenHits: 3802 keer Laatst aangepast op woensdag, 08 juli 2015 14:24

1 Reactie

Laat een reactie achter

Zorg ervoor dat u de verplichte (*) velden invult waar dit is aangegeven. HTML code is niet toegestaan.

Contact

BOBHEEREN.NL
Warande 21
2404 HR Alphen aan den Rijn
06 51 557 717
Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.
www.bobheeren.nl

Podiumnieuws

U bevindt zich hier: Home Advocatuur Advocatuur WhatsApp, doc?