Advocatuur

    Bob Heeren | advocaat
Door Op 28 juni 2015 In Advocatuur 2 reacties

ABC: weg ermee!

Het is vandaag Oudejaarsdag. Vanaf morgen hebben we namelijk in Nederland nieuw ontslagrecht.

Niet zomaar een wijziging, maar een radicale omslag. Het sluitstuk van de Wet Werk en Zekerheid (WWZ).  Hoe zeker die wet is zal in de praktijk moeten blijken. Een ding staat vast: de Kantonrechtersformule geldt vanaf 1 juli 2015 niet meer. Het ontslaan van werknemers is daardoor letterlijk en waarschijnlijk ook figuurlijk geen ABC’tje te noemen.

Vanaf 1 januari 1997 hadden we met die formule te maken. A stond voor Anciënniteit, dienstjaren gekoppeld aan leeftijd. B was de Beloning: salaris, vakantiegeld en sommige andere vaste bestanddelen. C betekende een Correctiefactor, een middel om naar het definitieve bedrag van de ontslagvergoeding toe te redeneren.

In de praktijk leek ontslag daardoor op echtscheiding: zolang maar een van de partijen vond dat de arbeidsovereenkomst moest eindigen kwam dat ontslag er wel. Al naar gelang het dossier beter of slechter was ging de vergoeding omhoog of omlaag.

Vanaf 1 juli 2015 wordt dat allemaal anders. Er komen lagere ontslagvergoedingen. Maar het wordt moeilijker om werknemers te ontslaan. Want de nieuwe wet is hard. Daarbij is hoger beroep mogelijk geworden, zodat procedures langer duren en onzekerheid voortduurt.

De grote vraag is wie een nieuwe formule bedenkt om dat onheil te bestrijden. Ongetwijfeld gebeurt dat in de rechtspraak en door creatieve advocaten. Mijn collega’s en ik van de specialisatiegroep arbeidsrecht van RWV Advocaten staan in de startblokken om verbogen hoekjes en gaatjes van de WWZ te exploreren en te ontdekken.

Met maar één doel: werkgevers en werknemers ook in dit nieuwe tijdperk optimaal en vooral tijdig om de slangenkuil heen te loodsen. Met geen of zo min mogelijk schade. Ieder einde is het begin van iets nieuws. De ABC formule gaat in de vuilnisbak. Vanaf morgen publiceer ik daarom met enige regelmaat

WWZ-pillen

Praktische problemen met tal van tips om de pijn op te lossen.

Om daarbij in no time het ABC van de nieuwe wet te leren kennen.
Hits: 1625 keer Laatst aangepast op dinsdag, 30 juni 2015 11:57

2 reacties

 •  

  Beste Bob,
  de spijker op de kop van de werkgever..
  demotiverende wetgeving ... de D in het kwadraat.. !

  Op korte termijn hoop ik aangenaam verrast te worden, mogelijk door
  creatieve geesten, die alternatieven bedenken om uit dit mijns inziens
  ondoordacht (?) ondernemers keurslijf te ontsnappen...
  Ik verwacht nog meer mediation trajecten en vaststellingsovereenkomsten.
  Fijne dag en succes,
  Lia

  Rapporteren
 •  

  Waarde Bob, weer (h) eerlijk om te lezen. Ben ik blij dat jij mij bijgestaan hebt in 2012. Nogmaals dank hiervoor. Mijn nieuwe onderneming gaat voorlopig geen mensen in dienst nemen, wel samenwerken op zakelijk gebied. Dus wie weet heb ik je hiervoor weer een nodig.
  Hartelijke groet, Paul

  Rapporteren

Laat een reactie achter

Zorg ervoor dat u de verplichte (*) velden invult waar dit is aangegeven. HTML code is niet toegestaan.

Contact

BOBHEEREN.NL
Warande 21
2404 HR Alphen aan den Rijn
06 51 557 717
Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.
www.bobheeren.nl

Podiumnieuws

U bevindt zich hier: Home Advocatuur Advocatuur ABC: weg ermee!