Advocatuur

Auteursrecht: viviamo / 123RF Stockfoto Auteursrecht: viviamo / 123RF Stockfoto
    Bob Heeren | advocaat
Door Op 20 september 2014 In Advocatuur 0 Comment

002403209 (that's my number)

De menselijke geest kiest soms kronkelwegen. Op YouTube keek en luisterde ik naar een lekker discohitje uit 1976 van de Belgische groep Trinity. Daarna ging ik een uitspraak lezen. 

Van de Ondernemingskamer van 23 juli 2014. Een mevrouw was in dienst van een schildersbedrijf, werd ontslagen en kreeg een ontslagvergoeding. Het schildersbedrijf ging failliet en mevrouw leek achter het net te vissen. Maar: de vroegere moedermaatschappij van het schildersbedrijf had lang geleden, nog voordat mevrouw bij de schilders ging werken een 403 verklaring bij het handelsregister neergelegd.

Artikel 403 uit het boek 2 van het Burgerlijk Wetboek (genoteerd als 2:403 BW) bepaalt dat een moedermaatschappij die verklaart mede aansprakelijk te zijn voor de schulden van haar dochters alleen verplicht is een eigen jaarrekening op te stellen en te publiceren. De dochters zijn daarvan dan vrijgesteld. Dat scheelt accountantskosten en bovendien kunnen op die manier concurrenten minder goed zien wat er bij de werkmaatschappijen gebeurt. Een 403 verklaring kan ook weer worden ingetrokken. Dat kan pas gebeuren als dat bij het handelsregister en in een landelijke krant is aangekondigd. 

In dit geval bleek dat de aandelen van het schildersbedrijf vroeger in handen van een holding waren geweest die toen een 403 verklaring had afgegeven. Die holding had de aandelen van het schildersbedrijf allang weer verkocht maar was vergeten de 403 verklaring in te trekken. De holding deed dat nu alsnog maar mevrouw was alert en ging daartegen op tijd in verzet.

De Ondernemingskamer oordeelde dat de holding aan mevrouw moest betalen. Van belang was dat de ontslagvergoeding verband hield met een arbeidsovereenkomst en dat de schuld om die vergoeding te betalen was ontstaan toen de 403 verklaring gold. Daarnaast kwam het voor eigen rekening van de holding dat men al jaren geen aandelen meer had van het schildersbedrijf en al die tijd was vergeten de 403 verklaring in te trekken.

Een duur administratief foutje dus. Een reden voor ondernemers om van tijd tot tijd, liefst met iemand die daar verstand van heeft, alle “papieren” door te lopen. Soms moet je stilstaan om daarna weer beter te kunnen sprinten.

Ik heb iets met cijfers en wetsartikelen. Artikel 2:403 BW op 20:9. En ik heb iets met Trinity.

Hits: 2646 keer Laatst aangepast op zondag, 05 oktober 2014 14:53

Laat een reactie achter

Zorg ervoor dat u de verplichte (*) velden invult waar dit is aangegeven. HTML code is niet toegestaan.

Contact

BOBHEEREN.NL
Warande 21
2404 HR Alphen aan den Rijn
06 51 557 717
Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.
www.bobheeren.nl

Podiumnieuws

U bevindt zich hier: Home Advocatuur Advocatuur 002403209 (that's my number)