Advocatuur

Auteursrecht: viperagp / 123RF Stockfoto Auteursrecht: viperagp / 123RF Stockfoto
    Bob Heeren | advocaat
Door Op 14 september 2014 In Advocatuur 0 Comment

Over werk gesproken

Zo’n twintig jaar gelden “emigreerde” ik als toen jongste vennoot van RWV Advocaten van Leiden naar ons bijkantoor in Rijnsburg, dat lag aan de toegangsweg van de bloemenveiling. Op die veiling ging het er bepaald anders aan toe dan ik in de boeken had geleerd.

Er werd keihard gewerkt. Men ging uit van “een man een man, een woord een woord”. Alleen herinnerde achteraf niet iedereen zich welke woorden door wie waren gesproken of wat die woorden betekenden. En had ik dus vaak overwerk te doen.

Ik ben nu de oudste vennoot van RWV Advocaten. Ik hou van de ondernemers op de bloemenveiling die het nog steeds vaak te druk hebben met zaken doen. En die het dus heel normaal vinden dat extra werk in het loon is begrepen.

Een chauffeur en tevens verkoper op een bloemenlijn dacht daar anders over. Hij claimde een overwerkvergoeding. Een bloemenlijn is een route die wordt gereden door een vrachtwagen van waaruit aan bloemisten wordt verkocht. Er werden getuigen gehoord. En heel bijzonder: er was een ongetekend conceptcontract, waaruit bleek dat overwerk niet apart werd uitbetaald. De rechter vond dat het dus de “bedoeling” was dat de werknemer voor hetzelfde geld ook eventueel zou overwerken. Een beslissing die zomaar de andere kant had kunnen uitvallen. 

Volgens de wet moet overwerk worden betaald als de werkgever het opdraagt. Of als uit omstandigheden of uit een bepaald gebruik volgt dat overwerk vergoed moet worden. De vraag is wanneer daar allemaal sprake is van is.Verder kan overwerk uit een arbeidsovereenkomst of een cao volgen. De cao voor de Groothandel in Bloemen in Planten die tot 1 juli 2014 van kracht was kende een bepaling dat overwerk moest worden betaald, boven de 40 uur per week of 10 uur per dag.  De juridische praktijk blijkt dus ingewikkelder en risicovoller dan men “in de bloemen” soms wil aanvaarden. 

Daarom zeg ik altijd maar dat er geld verdiend kan worden als over werk wordt gesproken. Dan heb ik meteen de aandacht van welke bloemenhandelaar dan ook.

Hits: 2428 keer Laatst aangepast op dinsdag, 16 september 2014 09:18

Laat een reactie achter

Zorg ervoor dat u de verplichte (*) velden invult waar dit is aangegeven. HTML code is niet toegestaan.

Contact

BOBHEEREN.NL
06 51 557 717
Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.
www.bobheeren.nl

U bevindt zich hier: Home Advocatuur Advocatuur Over werk gesproken