Advocatuur

Auteursrecht: viperagp / 123RF Stockfoto Auteursrecht: viperagp / 123RF Stockfoto
    Bob Heeren | advocaat
Door Op 31 augustus 2014 In Advocatuur 0 Comment

Holy Days

September is de opmaat voor de herfst. De maand markeert het naderende einde van de zomer, waarover Gerard Cox in 1973 zijn grootste hit zong. Niet zelden wordt in september op het werk alweer over een nieuwe vakantie gedroomd. In de praktijk blijkt het aanvragen en toekennen van vakantie echter op problemen te kunnen stuiten.

Volgens artikel 7:638 Burgerlijk Wetboek (BW) vraagt de werknemer vakantie aan en wordt die door de werkgever overeenkomstig die wens vastgesteld, tenzij de werkgever gewichtige redenen heeft om dat te weigeren. Als daarvan sprake is, moet de werkgever dat binnen twee weken na het verzoek schriftelijk aan de werknemer laten weten. Als partijen toch al geen goede relatie hebben kan die regel een aanleiding zijn voor een conflict. Zoals in het geval waarover het Gerechtshof Den Bosch in mei 2014 moest oordelen. De werknemer vroeg september om in december op vakantie te mogen. De werkgever zei nog niet te weten of dat wel kon, omdat eerst de vakantiewensen van de collega’s moesten worden bekeken.

Uiteindelijk hoorde de werknemer pas een week voor zijn geplande vertrek dat hij vakantie mocht opnemen, behalve voor de eerste dag. Dat kwam alleen slecht uit, want de werknemer had al een huisje in het buitenland geboekt. De werknemer ging toch op vakantie, bleef dus ook de eerste dag daarvan weg van zijn werk en de werkgever ontsloeg de werknemer op staande voet wegens werkweigering.Dat lijkt flauw, maar in het algemeen doen werknemers er in mijn ervaring goed aan niet al te zeer voor eigen rechter te spelen. De werknemer in deze zaak speelde dus met vuur. Dat bleek ook wel toen de kantonrechter het ontslag op staande voet terecht vond Het Gerechtshof Den Bosch zette de zaak daarna echter (ook in mijn ogen) recht.

De rechter in hoger beroep vond dat de werkgever binnen twee weken schriftelijk gewichtige redenen tegen het geheel of gedeeltelijk weigeren van de vakantie aan de werknemer had moeten meedelen. Nu dat niet (op tijd) was gebeurd stond de vakantie volgens de wensen van de werknemer vast en had deze dus niets verkeerd gedaan door alle aangevraagde dagen weg te blijven. Daarmee was het ontslag van de baan.

De uitspraak van het Gerechtshof onderstreept de noodzaak dat werkgever en werknemers met elkaar communiceren, waarbij het geven en nemen is. Zo kunnen afspraken worden gemaakt over perioden waarin vakantie wel en niet wenselijk is. Want dat vakantie een welhaast heilig recht is, bewijst een uitspraak van het Hof van Justitie van 12 juni 2014. Vakantiedagen vervallen niet bij overlijden. Erfgenamen kunnen dus aanspraak maken op de uitbetaling van niet opgenomen dagen.

En daar helpen zeker geen zwaarwichtige redenen tegen.

Hits: 2100 keer Laatst aangepast op zondag, 31 augustus 2014 16:34

Laat een reactie achter

Zorg ervoor dat u de verplichte (*) velden invult waar dit is aangegeven. HTML code is niet toegestaan.

Contact

BOBHEEREN.NL
Warande 21
2404 HR Alphen aan den Rijn
06 51 557 717
Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.
www.bobheeren.nl

Podiumnieuws

U bevindt zich hier: Home Advocatuur Advocatuur Holy Days