Advocatuur

Ragetlie Bolognese Image credit: bagotaj / 123RF Stockfoto
    Bob Heeren | advocaat
Door Op 04 maart 2018 In Advocatuur 0 Comment

Ragetlie Bolognese

Tijdelijke contracten kunnen tot veel discussie leiden. Vooral over de vraag of de arbeidsrelatie na afloop gewoon eindigt of niet.

Gelet op de term ‘tijdelijk’ lijkt dat een onzinnige vraag, maar de juridische werkelijkheid is anders.

Welkom bij de ketens van het arbeidsrecht: de contracten voor bepaalde tijd.

De hoofdregel is dat een werkgever en een werknemer maximaal drie tijdelijke contracten kunnen sluiten voor een totale tijd van ten hoogste twee jaar. Dit geldt ook als er tussen de contracten enige tijd zit, maximaal zes maanden. Die ‘tussentijd’ telt overigens wel mee voor de totale tijd van twee jaar.

Het vierde contract voor bepaalde tijd geldt volgens de wet als aangegaan voor onbepaalde tijd. Hetzelfde geldt voor een tweede of derde contract waarmee de totale tijd van twee jaar wordt overschreden.

Onbepaalde tijd betekent dat een contract niet zomaar afloopt. De werkgever moet een in de wet opgenomen reden voor ontslag hebben om een werknemer te kunnen ontslaan. Daarvoor is een schriftelijk en goed opgebouwd dossier nodig en dat ontbreekt in de praktijk vaak.

Wie de werknemer na twee jaar of drie contracten wil behouden, moet deze dus een vast contract aanbieden. Het stallen van de werknemer bij een ander bedrijf dat de werknemer uitleent is geen optie. Althans: niet voor het andere bedrijf. Want de wet bepaalt dat dit bedrijf dan als ‘opvolgend werkgever’ wordt gezien voor de verrichte arbeid. De opvolger zal de termijn van twee jaar overschrijden en heeft de werknemer dan vast in dienst.

Dit geldt niet voor een uitzendbureau als opvolgend werkgever. Dat komt door afspraken in de cao voor uitzendkrachten. De werknemer kan dus alleen als (duurdere) uitzendkracht nog een tijd voor de werkgever actief zijn, waarbij die werkgever makkelijk van de werknemer af kan komen.

Soms vertrekt een werknemer met een vast dienstverband zelf en keert deze binnen zes maanden terug. Wie zo’n werknemer een nieuw tijdelijk contract aanbiedt moet ermee rekenen dat er toch moet worden opgezegd. En dat het tijdelijke contract dus niet zo tijdelijk is als het er uit ziet.

Dit wordt de Ragetlieregel genoemd. Een contract voor bepaalde tijd dat binnen zes maanden wordt aangegaan na een contract voor onbepaalde tijd dat niet met toestemming van de rechter of van het UWV is geëindigd moet worden opgezegd. 

De ketens van het arbeidsrecht. Ze lijken op slierten spaghetti. Op het oog smakelijk en makkelijk verteerbaar.

Maar op de vork een onontwarbare kluwen.

Hits: 2902 keer Laatst aangepast op dinsdag, 13 maart 2018 09:28

Laat een reactie achter

Zorg ervoor dat u de verplichte (*) velden invult waar dit is aangegeven. HTML code is niet toegestaan.

Contact

BOBHEEREN.NL
Warande 21
2404 HR Alphen aan den Rijn
06 51 557 717
Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.
www.bobheeren.nl

Podiumnieuws

U bevindt zich hier: Home Advocatuur Advocatuur Ragetlie Bolognese